I slutet av 2009 nådde Microsoft en uppgörelse med EU-kommissionen som resulterade i att företaget erbjöd europeiska kunder möjligheten att välja vilken webbläsare de vill använder under installationen av Windows 7.

Uppgörelsen nåddes efter att Microsoft bröt mot de euroepiska konkurrenslagarna genom att inkludera företagets egna webbläsare, IE8, i Windows 7. Uppgörelsen nämnde specifikt att den även gäller framtida versioner av Windows. Uppgörelsen upphör att gälla först i slutet av 2014.

webbläsareval windows 8
Europeiska användare av Windows 7 kan välja vilken webbläsare som ska användas som standard redan vid installation.

Mozilla kritiserade förra veckan Microsoft för att stoppa konkurrerande webbläsare i Windows RT, den version av Windows 8 som är anpassad för surfplattor. Enligt Mozilla skulle en sådan restriktion bryta mot Microsoft uppgörelse med EU.

– Om Windows RT för Arm-processorer anses vara en annan version av Windows som kör på ny hårdvara och delar kod med de andra versionerna av Windows 8, bör Microsofts tidigare uppgörelse med EU vara bindande, skriver Mozillas chefsjurist, Harvey Anderson i ett blogginlägg.

När IDG News kontaktade Microsoft för en kommentar hur företaget kommer att agera i samband med släppet av Windows 8 vill man inte kommentera. Även EU-kommissionens konkurrensenhet var inte tillgänglig för en kommentar under gårdagen.

Även representanter för konkurrenten Opera valde att inte kommentera. Google och Mozilla har ännu inte svarat på frågorna från IDG News.

IDG News