Semestern är strax här, och med den tomma hus och lägenheter som blir ett ­smörgåsbord för inbrotts-ligorna. Eller kanske är det tvärtom, om ett par månader är du hemma igen från sommarstugan, och den står övergiven och sårbar hela hösten?

Faktiskt inte. Den största mängden anmälda inbrott har under senare tid skett under höstmånaderna och framför allt i november, enligt Brottsförebyggande rådet. Då handlar det med andra ord alltså om bostadshus och inte fritidshus.
– Under de senaste åren har det skett en viss ökning av både villainbrott och lägenhetsinbrott, däremot ser vi inte samma ökning av inbrott i fritidshus. Och i lägenheter ser vi inte heller samma säsongsvariation, med fler inbrott på hösten som i villor, säger Anton Färnström, statistiker på Brottsförebyggande rådet.

Enligt honom är brottsstatistik i allmänhet något av en djungel men när det kommer till inbrott kan man lita på siffrorna.
– Inbrott anmäls i stor utsträckning eftersom det är kopplat till försäkringar. Du får inte ersättning från försäkrings-bolaget om du inte polisanmäler inbrott och stöld, säger han.

Antalet inbrott varierar också stort beroende på var i landet du bor. På senare år har inbrott varit mycket vanligare i Skåne, Halland och Västergötland än i resten av landet. Det förkommer en del spekulationer om att det kan vara en fråga om organiserad brottslighet i området, men det finns ännu inga konkreta bevis för det.

Tjuvar på tomten

En som på nära håll upplevt risken för inbrott är ­PC för Alla-läsaren Lars ­Sjöström.
– Jag hade inte tänkt så mycket på det där med övervakning, men en dag knackade polisen på och berättade att någon smugit runt huset och kikat in genom fönstren, berättar han.
Lars bor i en villa i Harplinge utanför Halmstad. Efter en rad inbrottsförsök i området var grannskapet på sin vakt och en granne som sett misstänkta typer inne på Lars tomt ringde polisen.

Då beslutade sig Lars för att installera övervakningskameror runt huset. Valet föll på en lösning med kameror anslutna med koaxialkabel och kopplade till en speciell hårddiskvideo, som sedan är kopplad till internet.

Sammanlagt åtta kameror är nu ­monterade på strategiska platser runt huset. Med en rörelsedetektor som ­startar inspelningar automatiskt och även har ir-belysning för övervakning på ­natten, loggas allt som sker på tomten.
– Det är riktigt smidigt. Det var lite jobb med att dra kablar överallt, men jag är mycket nöjd med resultatet. Jag kan titta på kamerorna live från en Iphone, eller gå in med en webbläsare och titta på det som spelats in på dvr-enheten, säger Lars.

Än så länge har inga skurkar fastnat på bild. Med kameror synligt placerade och med dekaler som varnar för att huset är övervakat är det också troligt att eventuella inbrottstjuvar blir avskräckta och håller sig borta.
– Vi har sett att vi har råttor på tomten, men det är allt hittills. Det handlar ju också om att känna sig tryggare. Det är även en extra hjälp för min fru som är rullstolsburen. Kamerorna gör det lätt för henne att snabbt se vad som sker ute på tomten, säger Lars.

Enkelt med ethernet

Vad behöver man då för utrustning? Lars Sjöström valde kameror med koaxialkabel och en central videocentral. För många användare tror vi att det är för avancerat. Vi har testat lite enklare kameror, som du kopplar in direkt i hemnätverket med ethernet-kabel (eller i ett fall med wifi) och styr mer eller mindre direkt från en dator.

Här får du många grundläggande funktioner inbyggda i själva kameran, som rörelsedetektor, möjlighet att skicka ett larm till e-post eller spela in och spara automatiskt när något sker. Flera av dem kan kopplas till externa larmutlösare ­(triggers). Det innebär att kameran kan vakna och börja spela in om någon till exempel öppnar en viss dörr.

Våra fyra testdeltagare kommer alla med ganska varierade lösningar för allt från installation till inställningsmöjlig-heter, specialfunktioner, fjärråtkomst och bildkvalitet. De varierar också en hel del i pris, även om det också finns avsevärt dyrare varianter.

Fakta

Vi sökte efter distributörer av de populäraste lösningarna enligt Prisjakt.nu, för att delta med en bra fast nätverkskamera för inomhusbruk. Fyra kunde ställa upp med kameror inom tidsramarna för testet. Testet genomfördes i PC för Allas testlabb i ett separat nätverk med en standardkonfigurerad bredbandsrouter från Buffalo med upnp aktivt och dhcp. Sonys kamera matades med ström från en separat poe-injektor.
Kamerorna bedömdes utifrån funktionsutbud, användarvänlighet, upplevd stabilitet och en visuell bedömning av bildkvaliteten i dagsljus från ett fönster, svag lysrörsbelysning samt i ett mörkt rum med neddragna gardiner.