Det vi mest är vana vid att se i notebookväg från Sony är deras mer exklusiva Vaio-notebooks - dyra, snygga, topppresterande och ofta med ny, innovativ teknik under huven. De senaste åren har dock Sony börjat variera sig och har lanserat både netbook-pc och mellanstora datorer i ett lägre prissegment.

Nya Vaio E 14 (komplett modellnummer SVE14A1S1E) är en lite mer budgetbetonad Vaio, med mer plast, mindre finesser och lägre prestanda än Sonys toppmodeller. Med budget menas inte riktigt bottenpriser, Vaio E går loss på cirka 7 500 kronor. Det är i överkant med tanke på vad du får, och det finns många konkurrenter som Asus, Acer och MSI som levererar samma funktioner och prestanda till ett klart lägre pris.

Sony Vaio E 14
Rippel. Den vita varianten av Vaio E 14 som vi testade påminner oss lite om en glass med karamellsås till topping. Ett kul färgval så här till sommaren.

Färgglada val
Prislappen betyder dock inte att Vaio E 14 ska räknas bort helt, den har en hel del saker som tilltalar, inte minst designen. När branschen i allmänhet är deprimerande förtjust i svart och grått bryter Sony av med en mjölkvit skapelse med detaljer i silverglans och mintgrönt. Det finns också bland annat en rosa variant och en som är svart med gulddetaljer.

Fäller du upp locket möts du av ett snyggt bakbelyst tangentbord och musplatta med samma sköna, gröna drag. Bägge är mycket bekväma, och hör till de bättre vi sett i en bärbar dator på länge. Inget märkvärdigt, utan bara riktigt välbyggt.

Datorn är också hyfsat välutrustad med inbyggt dvd-brännare, fyra usb-portar (varav två är usb 3), widi-stöd (för trådlös koppling till tv), fullversion av Adobe Photoshop Elements 10 och Sonys generösa uppsättning av extraprogram.

Till skillnad från många andra datorers bloatware erbjuder Sonys riktigt bra funktioner, som smart nätverkshanterare, geststyrning med webbkameran (som verkligen fungerar), ett bra backup-verktyg och en handfull andra.

Märkliga prestandamissar
Kanske är det trots allt lite för mycket av det goda, för prestandamässigt har Vaio E 14 en hel del problem. Processorn är en Intel Core i3 av Sandy Bridge-typ, som kompletteras med grafikkortet Radeon HD 7970M och fyra gigabyte minne. Tillsammans med en ganska seg 500 gigabyte stor hårddisk är prestanda måttliga redan från början, men datorn har dessutom oväntade problem med vissa detaljer.


Fullmatat. På ena sidan hittar vi en dvd-brännare och på andra datorns ventilation. Dvd:n har vi inget att klaga på om, men kylningen är bland det skränigaste vi hört på länge.

Att starta program tar oväntat lång tid och ibland får du vänta i några sekunder på att något så enkelt som Start-menyn i Windows ska ploppa upp. Samtidigt är datorn egentligen inte ovanligt långsam. Videoprestanda och lättare spelgrafik flyter på godkänt och tunga dokument i Office eller Adobe Reader hanteras utan problem. Datorn växlar mellan Radeon-grafiken och Intels inbyggda efter behov och du kan själv ställa in vilken olika program ska använda.

Vaio E 14:s bildskärm är som namnet antyder en 14-tummare på 1366 x 768 bildpunkter. Vi ger den ett godkänt betyg, med vissa reservationer. Färgerna är varma med omfånget stort och kontrasten god. Speciellt filmvisning ser riktigt fint ut. Vi är mindre imponerande av ljusstyrka och betraktningsvinklar, så det gäller att du har rätt förhållanden runt omkring dig för att kunna ljuta fullt ut av den.

Alldeles för högljudd
Det som kan störa en god filmupplevelse är datorns fläktar. Kylningen är påtaglig men håller acceptabel nivå när datorn inte ansträngs alltför mycket. Men när den ska ta sig an 3d-grafik eller hd-video drar kylningen igång på allvar och låter som om någon misshandlat en hårtork. Det är inte okej, när även en kompakt notebook med mycket bättre spelgrafik som till exempel MSI GE620DX väsnas bara en bråkdel så mycket.

Vaio E 14 är en dator med personlighet, men tyvärr är det inte bara positivt. Den har lika delar charm och irritationsmoment, både teknikglädje och teknikfrustration. För prislappen förväntar vi oss inga underverk, men en dator som åtminstone känns stadig och problemfri att jobba med. Det får vi inte här.

Sony Vaio E (SVE14A1S1E)
Tillverkare: Sony: www.sony.se
Processor: Intel Core i3 2350M, 2,3 GHz dual core.
Grafik: Intel HD 3000 / Radeon HD 7970M.
Minne: 4 GB ddr3.
Lagring: 500 GB hdd, 5400 rpm.
Dvd: Dvdrw.
Bildskärm: 14 tum blank tn, 1 366 x 768 bildpunkter.
Ljusstyrka, bildskärm: 177-191 nit.
Webbkamera: 1,3 megapixel.
Anslutningar: 2 st usb 3, 2 stusb 2, lan, hdmi, vga, hörlur, mikrofon.
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 4.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, ms, ms pro/duo/pro duo.
Batteritid: 10 timmar 55 minuter (låg belastning), 1 timme 55 minuter (hög belastning.
Ljudnivå: 37-46 dBa.
Operativsystem: Windows 7 Home Premium, 64 bitar.
Storlek: 34,1 x 24,5 x 3,5 cm.
Vikt: 2,23 kg.
Cirkapris: 7 500 kronor.

Plus: Bra batteritid. God ergonomi. Många program och funktioner.
Minus: Ojämna prestanda. Mycket högljudd kylning. Halvdan bildskärm.
Betyg:  (5 av 10)

Pcmark Vantage-poäng
Totalt: 4060
Bilder: 3604
TV och film: 2966
Spel: 4694
Musik: 4868
Kommunikation: 4291
Produktivitet: 4097
Hårddisk: 3288