Två bärbara datorer. En stationär. Fyra smarta telefoner. En surfplatta. En smart-tv. En spelkonsol.

Ja, i en vanlig familj är det här ingen extrem teknikpark, och det finns numera fler datorer än människor i ett svenskt genomsnittshushåll. Genombrottet för de uppkopplade prylarna gör att behovet av mobilt bredband växer, och det här märks i statistiken. Det finns i dag över fyra miljoner mobilabonnemang i Sverige, vilket är betydligt fler än antalet fasta abonnemang.

Mobilt bredband är den optimala lösningen för alla som vill kunna surfa överallt – men det finns ett problem. Eftersom vi som regel använder en usb-dongel krävs det en uppkoppling per dator. För den som vill kunna surfa på flera prylar är det här inget bra alternativ, i synnerhet som många nya apparater saknar usb-ingång.

I år hårdlanserar mobiloperatörerna därför lösningen för alla som vill dela på sin mobila uppkoppling: Routrar för mobilt bredband. Samtidigt bygger de i snabb takt ut 4g-nätet, vilket gör det möjligt med snabbare uppkopplingar.

I sommar har du med andra ord helt nya möjligheter att surfa – oavsett om du befinner dig i sommarstugan, husvagnen eller på resan. Och känner du dig osäker på vad du ska välja och hur det fungerar kan du vara lugn. Vi har testat operatörernas paketlösningar, och reder ut de vanligaste frågorna.