Vad sjutton är 4g?
4g är den nya generationens mobinät. På samma sätt som nmt (generation 1) byttes ut mot gsm (generation 2) och senare mot 3g (generation 3) går vi nu över till 4g.
Den stora skillnaden mellan 3g och 4g är hastigheterna. Medan 3g i bästa fall kommer upp i 30 megabit per sekund kan 4g ge oss 80. Ja, på sikt kan det bli möjligt att surfa i hela 300 megabit per sekund. 4g är dessutom stabilare och har kortare svarstid än 3g, vilket märks tydligt i våra tester. Det här är framför allt viktigt för den som exempelvis spelar snabba dataspel.
Ibland används förkortningen lte (long term evolution)
i stället för 4g. Det är det tekniska namnet på den standard som används i Sverige, medan man exempelvis har en annan 4g-standard i USA. I vardagligt tal har lte och 4g blivit synonymt, även om det inte tekniskt är helt korrekt.
Vad är en 4g-router?
För att surfa krävs en dongel (se nedan) eller router. De ser ut som vanliga trådlösa routrar, och används på samma sätt. Hela familjens datorer, surfplattor och mobiler kan dela samma uppkoppling. Precis som donglarna växlar routrarna automatiskt mellan 4g och 3g.
Hur styr jag routern?
Skulle du vilja byta lösenord eller ändra routerns inställning öppnar du webbläsaren och skriver den webbadress och det lösenord som står i handboken. Du kommer nu in i routerns gränssnitt, som tyvärr sällan är speciellt användarvänligt.
Behöver jag verkligen 4g?
För att kunna titta på strömmande video krävs en uppkoppling på 3,5 megabit per sekund. För att lyssna på musik räcker det med 0,3 megabit per sekund, och internettelefoni kräver ännu mindre.
Så vem behöver egentligen 80 megabit per sekund?
Svaret beror på hur du använder din dator. Om du bara gör bankärenden, mejlar och surfar lite är 4g ganska onödigt. Är ni däremot en familj där alla vill surfa samtidigt lär ni uppskatta de högre hastigheterna – och för att hämta film eller andra stora filer är förbättringen påtaglig. En filhämtning som tidigare tog en timme går nu på under minuten.
Hur lång är räckvidden?
En 4g-router brottas med precis samma problem som en vanlig. Befinner den sig i närheten av datorn går det snabbt, medan hastigheten kan halveras om du förflyttar dig till ett annat rum med ett par väggar och dörrar emellan.
Vill du slippa det här problemet kan du koppla in datorn med hjälp av en kabel. Alla routrar i vårt test har fyra så kallade lan-ingångar, alltså kontakter där du kan ansluta din dator.
Hur snabbt går det – egentligen?
Precis som för tidigare generationers mobila bredband varierar hastigheten kraftigt i 4g-nätet. Som du ser i vårt test kunde vi komma upp i de utlovade hastigheterna på 80 megabit per sekund – men det hör till ovanligheterna.
Var du bor i landet och hur långt det är till närmaste mast styr din hastighet, liksom var du befinner dig i rummet. Befinner du dig nära ett fönster får du bättre surfhastighet än om du sitter bakom tjocka väggar. Medelvärdet i våra storstadsmätningar blev hastigheter på runt 40 megabit per sekund.
Måste jag byta dongel?
Du som mobilsurfar i dag stoppar sannolikt in en 3g-dongel i datorns usb-ingång. Vill du skaffa 4g måste du tyvärr byta ut den, eftersom 3g och 4g använder olika teknik. En 4g-dongel kostar som regel strax under tusenlappen, och du köper den samtidigt som du tecknar ett abonnemang.
Din nya dongel är lyckligtvis bakåtkompatibel, vilket betyder att den automatiskt växlar till 3g eller föregångaren gprs om du befinner dig i ett område utan 4g-täckning.
VARNING FÖR MAXTAKET!
En stor skillnad mellan en fast internetuppkoppling (som adsl eller fiber) och mobilt bredband handlar om hur mycket du får surfa. Med en fast uppkoppling finns det sällan några gränser, medan alla mobila abonnemang har någon form av maxtak.
Mobilnäten har inte tillräckligt stor kapacitet för att klara av att alla användare tittar på högupplösta filmer eller tankar hem gigantiska filer – och därför finns en gräns för hur många gigabyte du får använda varje månad. I vissa fall är det här maxtaket fast. Du får med andra ord inte förbruka mer än ett visst antal gigabyte. I andra fall talar operatörerna om ”fri surf” men skriver i det finstilta att de förbehåller sig rätten att begränsa hastigheten om du surfar för mycket. När du har förbrukat dina gigabyte stryps trafiken till några hundra kilobit per sekund.
Vad som är mycket och lite är individuellt, men att titta på webb-tv förbrukar ungefär 1 gigabyte per timme och en högupplöst film nästan dubbelt så mycket. Att lyssna på musik via exempelvis Spotify drar cirka 150 megabyte i timmen.
I de billigaste mobila bredbandsabonnemangen ingår bara 2 gigabyte, och det här räcker inte långt om du vill titta på webb-tv. Men även de största abonnemangen har maxtak som många användare kan slå i.