Testaren tycker
Det viktigaste testet måste du göra själv

Faktatester är som regel ganska okomplicerade. Det är enkelt att slå fast att en Ferrari är snabbare än en Kia och att en billig dammsugare låter mer än en dyr. Med mobilt bredband är det annorlunda. Att utse en vinnare som passar alla är inte svårt. Det är omöjligt. Efter flera hundra tester blir det tydligt hur stora skillnaderna kan vara från plats till plats.

Sätter vi oss och surfar på Engelbrektsgatan i centrala Göteborg utklassar Tele2 konkurrenterna med svindlande 82 megabit per sekund. Tar vi några skutt ned på Avenyn blir Tele2 näst sämst med under 20 megabit per sekund. På samma sätt briljerar Telia i våra tester på Sergels Torg i Stockholm, medan de gör uselt i från sig när vi åker till Rådhuset, en tunnelbanestation bort.

I just det här testet valde vi att koncentrera oss på Stockholm och Göteborg, de orter där 4g-utbyggnaden har kommit längst. Hade vi däremot åkt runt i landet hade resultatet blivit ännu mer förvirrande. I glesbygden är testets stora förlorare Net1 den enda operatör som över huvud taget fungerar.

Slutsatsen är enkel. Det viktigaste testet av mobilt bredband måste du göra själv. För det spelar förstås ingen roll hur snabbt det går på Sergels Torg och Avenyn för dig som bara ska använda ditt mobila bredband i din egen sommarstuga. Operatörernas täckningskartor (som du hittar på pcforalla.se/tackningskartor) kan ge lite vägledning men inte ens de är heltäckande.

Det bästa är därför att testa din operatör innan du binder dig. Butikskedjan The Phonehouse har exempelvis tio dagars ångerrätt från alla operatörer. Det här är ett bra sätt att undvika att binda dig vid en operatör som inte visar sig fungera där just du ska surfa.

Martin Appel, konsumentredaktör på PC för Alla