Telenor vinner på målfoto

När vi testade mobilt bredband förra året hade Telenor inte kommit speciellt långt med sin 4g-utbyggnad, och de utklassades av Telia. I år ser det annorlunda ut.

Telenor har i dag ett 4g-nät som täcker stora delar av landet, och i våra storstadstester gör de bra ifrån sig. De klår visserligen inte Telia, men går i mål som god tvåa. Ja, när det gäller filhämtning och svarstid är de faktiskt marginellt bättre. Våra tester visar med andra ord att det blir mellan Telenor och Telia som slutstriden står, och trots att Telenor bara kommer tvåa i våra hastighetstester får de vår guldmedalj.

Förklaringen ser du i prislistan på nästa sida. Telenors routerpaket Bredband Stor kostar en 50-lapp mindre än Telia Total trots att maxtaket ligger betydligt högre. Medan Telia bara låter dig förbruka 40 gigabyte ­sätter Telenor gränsen vid 100 gigabyte. Telenors tak är dessutom mer flexibelt. Telenor ”förbehåller sig rätten” att begränsa ditt surfande efter 100 gigabyte. Hos Telia är gränsen definitiv.

Till skillnad från konkurrenterna använder Telenor en D-Link-router. Den är större och klumpigare, men kan vara en förklaring till att Telenor uppnår betydligt bättre testvärden än Tele2, som använder samma nätverk.


3 har äntligen 4g

Mobiloperatören 3 var sist ut bland de stora operatörerna att satsa på 4g. Medan konkurrenterna har varit igång i över ett år är det först nu som 3 kan erbjuda 4g.

Att vara sist på banan är sällan någon vinnarstrategi, och våra tester visar att 3 har hamnat på efterkälken. När vi gör vårt test har 3 bara täckning i de tre storstadsområdena, men även här är de betydligt långsammare. Förhoppningsvis hinner 3 i kapp, och de har ambitiösa planer. Till sommaren ska de erbjuda 4g i 70 kommuner och vid slutet av året i 140.

Om det här blir verklighet betyder det att 3 är tillbaka i loppet igen. Men i dag hamnar de utanför toppstriden.


Segt för Net1

Om man bara tittar på testresultaten är det svårt att förstå att någon väljer Net1. De kommer som bäst upp i en tiondel av konkurrenternas hastighet, och deras budgetabonnemang är dubbelt så dyrt.

Men hastighet och pris är förstås inte allt, och när det gäller geografisk täckning vinner Net1 en promenadseger. Net1 har nämligen valt en annan teknisk lösning (cdma i stället för umts/lte) och det betyder att de täcker 99 procent av Sveriges yta. Konkurrenterna täcker bara 99 procent av befolkningen.

Net1 är med andra ord det enda alternativet i stora delar av Sverige, till exempel där många har sina sommarstugor. Det här betyder också att Net1 får betyget godkänt, trots högt lägstapris och låg hastighet.


Jojo från Tele2

Tele2 har profilerat sig som en prispressare, men när det gäller 4g stämmer det inte. Deras kraftfullaste 4g-abonnemang är en 50-lapp dyrare än både 3 och Telenor.

Det här hade varit förlåtligt om Tele2 erbjudit högre hastigheter, men i våra tester gör både Telenor och Telia betydligt bättre ifrån sig. Framför allt är Tele2 mindre pålitligt. Medan Telia och Telenor håller en jämn och hög kvalitet åker Tele2 jojo i våra tester, och det här märks när vi hämtar stora filer. Här hamnar Tele2 näst sist och får alltså se sig slaget av 3 – som annars gör sämre ifrån sig i våra hastighetstester.

Det här är förvånande med tanke på att Tele2 delar 4g-nät med testvinnaren Telenor – men ett annorlunda val av router kan vara en del av förklaringen.


Telia är för snikna

Telia var först ut med 4g – i hela världen. I vårt test förra året märktes det försprånget tydligt och Telia gjorde mos av konkurrenterna. I dag är läget ett annat. Telia gör visserligen bäst ifrån sig i våra tester, men det är långt ifrån samma utklassningsseger som 2011.

I och med det blir kampen hårdare, och här förlorar Telia på sin snålhet. Maxtaket för hur mycket du får surfa under en månad är bara hälften så högt som hos konkurrenterna. Med tanke på att 4g-routrar delas av flera användare kan det här bli ett problem, och det gör att vi utser Telenor som vinnare.

Telia är dock en lysande tvåa, och för dig som inte är någon storförbrukare är Telia det självklara valet. Samma sak gäller dig som ofta är på resande fot och kan utnyttja Telias surfzoner.