Tågsurf tar tid
Kan en mobil bredbandsrouter vara ett alternativ för tågresenären? Vi såg framför oss hur smidigt det skulle vara att plugga in routern i eluttaget och sedan låta hela resesällskapet surfa fritt. För att se hur bra det fungerar i tog vi snabbtåget mellan Stockholm och Göteborg, och testade våra fem routrar.
I början gick det bra. Mellan Stockholm och Södertälje kom vi upp till cirka 5 megabit per sekund. Men när vi närmade oss Katrineholm gick hastigheten ned i runt 2 megabit per sekund och efter några mil tog det helt stopp. Varken mobiloperatörerna 3, Telenor eller Net1 lyckades koppla upp sig alls och med Telia och Tele2 fick vi bara några hundra kilobit per sekund.
Förklaringen till det här är teknisk. Ett snabbtåg fungerar som en termos som hindrar radiovågor att tränga in. Dessutom gör den snabba resan att routern ofta måste byta master, vilket också kan orsaka problem.
Det skulle förstås vara möjligt att sätta upp 4g-sändare utefter stambanorna, men här sätter tekniken stopp. 4g-sändare stör nämligen tågtrafikens kommunikationssystem, och därför har sändare i närheten av spåren lägre signalstyrka än sådana som ligger en bit ifrån.
Urval. Vi har testat de operatörer som har ett eget nätverk. I testet ingick med andra ord inte de företag som hyr in sig på andras nätverk, exempelvis Bredbandsbolaget, Com Hem och Glocalnet.
Teknik. Det vi har testat är operatörernas snabbaste paketlösningar med trådlös router, oavsett teknik. Vi har inte har gjort några ändringar i routern så den väljer själv 4g eller 3g.
Plats. Vi har gjort ett hundratal mätningar per operatör i Stockholm och Göteborg. Här bor ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning, och här kan samtliga operatörer just nu kan erbjuda 4g.
Testmetodik. Våra tester har gjorts på en ny bärbar dator (Lenovo Thinkpad) med en ren Windows 7-installation. Testerna gjordes med hjälp av Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se) och efter diskussioner med operatörerna och Bredbandskollen valde vi att både använda standardinställningar och den betaversion som tagits fram för att bättre anpassa sig till 4g-tekniken. I våra diagram på förra sidan visar vi de bästa värdena.
Vi har dessutom testat att hämta hem en 150 megabyte stor fil från Sunet.
Fakta. Alla faktauppgifter i tabellen är hämtade från operatörerna själva, och de var aktuella i början av maj 2012. Det vi anger är ordinariepriserna.