Microsoft släppte i förra veckan en rapport som visar att Windows XP är upp till fem gånger dyrare att underhålla jämfört med Windows 7. Rapporten är det senaste försöket att locka bort användarna från XP och uppgradera till Windows 7.

Under de senaste två åren har Microsoft försökt en rad knep för att få användarna att uppgradera till Windows 7. Tidigare i år drog företaget i gång en kampanj som innebär en nedräkning till Windows XPs pensionering den 8 april 2014. Då kommer det inte längre att utfärdas några säkerhetsuppdateringar för operativsystemet.

– Poängen med rapporten är att visa företag att de kan spara pengar på att uppgradera sina datorer från Windows XP till Windows 7, skriver Erwin Visser, chef för Windows på Microsoft, i ett blogginlägg.

Undersökningen som utfördes av IDC på uppdrag av Microsoft intervjuade nio stora företag som jämförde kostnaderna mellan att köra Windows XP och Windows 7. Enligt IDCs rapport kostar det företagen upp till fem gånger mer att köra XP jämfört med Windows 7. De största kostnaderna ligger enligt IDCs rapport i support och gammal hårdvara.

IDC uppger även att hela 42 procent av alla datorer som inte används för privat bruk fortfarande kör Windows XP. Något som med största säkerhet kommer göra det svårt för Microsoft att konvertera alla användare inom loppet av två år.

Enligt IDC kommer minst elva procent av alla företagsdatorer fortfarande köra Windows XP efter att operativsystemet officiellt har lagts i graven 2014.

IDG News