En 15-årig pojke har blivit polisanmäld efter att olovligen ha loggat in på en annan persons Facebookonto. 15-åringen ska ha utfört ett så kallat "facerape", vilket innebär att han har skrivit falska statusuppdateringar på en jämnårigs Facebookkonto utan lov.

Rikspolisstyrelsens it-brottsspecialist, Anders Ahlqvist, uppger till Sveriges Radio att facerape hamnar under brottsrubriceringen dataintrång och kan leda till fängelse i upp till två år.

– Antalet anmälda dataintrång fördubblades mellan 2010 och 2011, men det går inte att utläsa hur många av dem som riktar sig mot Facebook, säger Anders Ahlqvist till Sveriges Radio.

Han påpekar även att det inte ens krävs att man skriva en statusuppdatering för att bryta mot lagen. Det räcker med att endast logga in på någon annans konto och läsa den personens meddelanden för att göra sig skyldig till brott.

Håkan Hallbäck som är jurist och lärare på Linnéuniversitetet uppger att det hör till ovanligheterna att facerape leder till en polisanmälan eller att det ens utreds av polisen.

– Är det bara ungdomar som av okynne tar sig in på varandras Facebookkonto så är det ett brott, men man har svårt att tillgripa tvångsåtgärder för att kunna utreda brottet, säger Håkan Hallbäck till Sveriges Radio.

En undersökning som publicerades av Datainspektionen förra året visade att fyra av tio ungdomar i åldrarna 15 och 18 år har någon gång utsatts för facerape.