Flera analytiker är skeptiska till obekräftade uppgifter om att Facebook än en gång håller på att utveckla sin egen telefon. En marknadsföringsexpert i Paris tror dock att uppgifterna stämmer och att en ”Facephone” kommer att släppas inom 18 månader.

Enligt Paul Amsellem på det mobila marknadsföringsföretaget Mobile Network Group i Paris finns det även en möjlighet att Facebook kommer att köpa upp Nokia. Något som skulle betyda att Facebooks telefon kommer att använda Windows Phone som operativsystem.

– Facebook kommer att släppa en Facephone. Oavsett om den kommer att bli blå med ett stort F som logotyp, så kommer den att röra om i grytan. Än så länge vet inte Facebook hur den kommer att se ut, men företaget måste genomföra det, säger Paul Amsellem.

Samtidigt som Facebook precis dragit in massor med kontanter i samband med företagets börsnotering, har Nokias aktie fallit i snabb takt. Det betyder enligt Paul Amsellem att Facebook skulle kunna köpa upp Nokia för tio miljarder dollar (cirka 72 miljarder kronor). Nokia är för närvarande värderat till 15 miljarder dollar, men försäljningen av nya Windows Phone-modeller går allt annat än bra.

Microsoft har även starka band till Facebook då företaget är en av aktieägarna och de båda företagen samarbetar på en rad områden. Enligt Paul Amsellem skulle en kombination av dessa tre företag bli mycket stark.

Kan även köpa Blackbry
Han hävdar även att om Facebook inte skulle köpa Nokia kan det istället köpa upp Blackberry-tillverkaren RIM för mindre än sex miljarder dollar. Det största skälet till att köpa upp en mobiltelefontillverkare är att Facebook skulle få tillgång till expertisen inom hårdvaran och befintliga samarbeten med mobiloperatörer världen över, enligt Paul Amsellem.

– Facebook behöver någon med kunskap kring nätverkstekniker och samarbeten med mobiloperatörer. Facebook kan köpa en av dessa spelare för relativt lite pengar, säger Paul Amsellem.

Trots att många analytiker avfärdat idén om att Facebook skulle bygga en egen telefon, tror han att företaget måste växa inom mobilt för att konkurrera i framtiden. Facebook har även tidigare erkänt att företaget förlorar intäkter på mobila användare då det inte går att visa annonser på samma sätt.

Ett annat skäl till hans påståenden är att konkurrenten Google nyligen köpte Motorola Mobility, ett steg som ger Google en stor fördel på mobilmarknaden.