HP:s nya multifunktionsskrivare Topshot Laserjet Pro M275 är inte multifunktionell i vanlig mening. Själva skrivaren har ett traditionellt utseende med en 8,89 centimeters pekskärm och ett pappersfack för 150 ark samt ett utmatningsfack upptill som rymmer 50 ark. Den kan anslutas via usb, ethernet eller wifi.

Men när vi kommer till bildläsardelen är ingenting som det brukar. I stället för en flatbäddsskanner sitter en uppfällbar arm upptill, med en inbyggd kamera på 8 megapixel. Kameran är riktad nedåt mot en vit platta, på vilken du lägger det du ska avbilda: ett dokument, ett foto eller ett föremål i lämplig storlek.

HP Topshot Laserjet Pro M275
Nytänk. I stället för en bildläsarbädd har Topshot en arm med tre små kameror på.

3d-skanning - så sätt och vis
För vitsen med den här apparaten är att du ska kunna avbilda tredimensionella föremål. Det gör den genom att bränna av sex exponeringar, varav tre med blixt – från höger, vänster och mitten – och tre utan, med olika exponeringslägen. Skrivaren bearbetar sedan informationen och levererar en bild som framhäver den tredimensionella formen på ett sätt som en vanlig enkel bild inte kan åstadkomma. Alltså inte en 3d-bild eller 3d-modell utan en vanlig 2d, som dock på ett bra sätt framhäver känslan av djup.

Resultatet är förvånansvärt bra i de flesta fall. Men det finns vissa begränsningar. Först och främst får föremålen inte vara för stora (läs höga). Kamerans läge är 21 centimeter ovanför plattan där du lägger föremålet. Och eftersom kameran har en fast brännvidd gör det att högre föremål förvrängs och ser större ut upptill eftersom de ligger närmare kameran. De övre delarna kan också bli överexponerade, då de är närmare blixten.

HP Topshot Laserjet Pro M275
När skanner-armen inte används fäller du ned den, och har i stället en vanlig och ganska så bra färglaserskrivare.