Skulle du behöva en personlig tränare? Eller tränar du hellre hjärnan med alfapet? Vill du läsa en e-bok, titta på tv eller lyssna på musik? Behöver du en anteckningsbok eller ett helt kontorspaket?

Ja, allt det här klarar din smartphone av – om du skaffar rätt app!

Appar, som är mobilvärldens motsvarighet till datorns program, har verkligen revolutionerat vårt sätt att använda mobilen. Det har länge funnits telefoner som klarat av mejl och surf, men det var först när apparna kom som vi på allvar kunde skräddarsy mobilerna. Träningsnarkomanen kan installera appen Runkeeper, som håller koll på löprundan med hjälp av gps. Ordvridarna kan spela alfabet med andra i Wordfeud – och som du ser i listan till här intill finns det gott om appar för musik, tv, kontorsarbete och spel. Skulle du inte hitta något intressant bland våra 20 tips kan du vara lugn. Det finns nästan en halv miljon appar att välja bland för dig som kör Android.

Appar är med andra ord den viktigaste delen av våra smarta mobiler, och i den här lektionen i vår Android-skola fokuserar vi helt på dem.

Vad är en app?
Ordet app kommer från engelskans application (tillämpning), och är egentligen bara ett annat ord för program.

Numera pratar man oftast om program i datorvärlden och appar i mobilvärlden, men gränsdragningen är ganska oklar. Microsoft kallar exempelvis den gratisvariant av Office som du kan köra via webb­läsaren på vanliga Windows-datorer för Office Web Apps.

Vilka appar finns på telefonen?
När du köper en ny telefon innehåller den ett antal populära appar. Några ingår i Android medan andra kommer från mobiltillverkaren.

Naturligtvis behöver du inte använda de här programmen. Tycker du exempelvis att den för­installerade kalendern är dålig kan du installera en annan. Du kan även ladda hem appar som ersätter telefonens tangentbord, kamera eller sms-app.

Kostar apparna pengar?
Det finns både gratisappar och sådana som kostar pengar, precis som vi är vana vid i datorvärlden. De appar som kostar pengar är dock sällan speciellt dyra. Bland de tio populäraste betal­apparna kostar ingen kostar över 30 kronor, och de flesta får du för bara sju kronor!

Var köper jag en app?
Till skillnad från i datorvärlden levereras mobilappar aldrig på cd eller dvd. Du köper dem alltid digitalt, och som regel gör du det direkt från mobilen via Googles marknadsplats Play. Här presenteras de på ett gemensamt sätt, och du laddar hem appen från Googles servrar. Om den kostar pengar betalar du till Google, som sedan för över pengar till tillverkaren.

Allt det här gör att det är busenkelt att skaffa nya appar.

Sparar Google mitt ­kontonummer?
Om du väljer att köpa en app fyller du i dina kontouppgifter, och dessa sparas hos Google. Nästa gång du handlar behöver du med andra ord inte fylla i uppgifterna på nytt.

Tycker du det här känns ­obehagligt kan du gå in på wallet.google.com/manage. Logga in med samma uppgifter som du använder i din telefon och klicka på Betalningsmetoder. Nu kan du ta bort kortet, och nästa gång du ska köpa något får du fylla i uppgifterna på nytt.

I Google Wallet kan du även se vad du har köpt, både i din smartphone och från andra Google-tjänster.

android app
Köpläge. Första gången du handlar en app som kostar pengar registrerar du dina ­betalkortsuppgifter hos Google wallet.

Är apparna säkra?
Den som kör Androids värsta konkurrent Iphone behöver inte vara nervös för att ladda hem appar. Alla Iphone-appar granskas i förhand, ­vilket gör säkerheten hög.

Så här är det inte i Android-världen, även om skadliga appar tas bort från Google Play i efterhand.

Att ladda hem appar är med andra ord inte helt säkert, men som du ser i faktarutan till här intill finns det några enkla saker du själv kan göra för att öka säkerheten.

Hur stänger jag en app?
Till skillnad från i en dator saknar de flesta appar avstängningsknapp. Det du gör när du vill avsluta är i stället att använda Tillbaka- eller Hem-knappen för att återgå till startskärmen.

Skulle du vilja stänga en app med tvång kan du skaffa Advanced Task Killer. Det är en app som visar upp en lista över program som körs, och som låter dig avsluta det helt.

Du hittar appen Advanced Task Killer genom att söka efter den i Google Play (se instruktionen nedan).

android app
Avsluta. Med Advanced Task Killer kan du avsluta program med tvång.

Vad händer när jag byter telefon?
Alla appar som du har installerat kopplas till ditt användarkonto. Om du skaffar en ny telefon och använder samma inloggning på den kan du utan problem installera dem på nytt. Det här gäller både gratisappar och sådana som kostar pengar.

Vill du se vilka appar du har installerat går du in på play.google.com och loggar in. Klicka på Mina Android-appar så visas en lista.

Häng med i Android-skolan – här är alla 4 delarna

Del 1. Kom igång med din smarta mobil.
Så fungerar Android – och så kommer du igång med din smartphone. (Skolan finns här.)

Del 2. Fixa apparna – lätt och säkert.
Det här är en Android-app, och så får du full kontroll över den. (Den här skolan.)

Del 3. Trimning och problemlösning.
Skräddarsy din telefon och lös problemen med vår felsökningsguide. (Publiceras inom kort på pcforalla.se.)

Del 4. Överkurs: Lås upp med rootning.
Många tillverkare låser telefoner, men genom ”rootning” tar du bort låset och tar full kontroll. (Publiceras inom kort på pcforalla.se.)

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Android.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

  • En telefon med Android.

Det här lär du dig:

  • Vad appar är och hur de fungerar.
  • Att installera och upp­datera.
  • Hur du raderar och flyttar en app.