Så hämtar du en app från Google Play

1. Öppna Google Play
Det enklaste sättet att hämta appar är att använda Google Play. Det är Googles egen marknadsplats för appar, och den hette tidigare Android ­Market.

Du går in på Google Play genom att peka på programskärms-ikonen och leta upp Play Butik (alternativt Android Market). Ikonen ser ut som en shoppingkasse.

android app
Shoppinggalleria. I Play Butik hittar du Androids alla appar. En del är gratis, andra kostar pengar.

2. Bläddra bland apparna
När du öppnar Google Play visas en avdelning som kallas Aktuellt, och genom att dra med fingret till vänster eller höger hittar du fler avdelningar.

Under Kategorier kan du söka efter appar inom speciella områden. Du kan också välja Toppsäljare för att få se de appar som ­säljer bäst eller Bästa gratisappar. Du öppnar en underavdelning genom att peka på den.

Vet du exakt vilken app du letar efter kan du peka på förstorings­glaset högst upp till höger och skriva in ett eller flera sökord.

android app

3. Läs mer om appen
Oavsett vilken väg du går hamnar du till slut på appens presentationssida.

Högst upp ser du ett antal skärmdumpar som visar hur appen ser ut. Du kan även läsa en beskrivning och en sammanfattning av eventuella nyheter för appen.

För att du ska få en bild av hur bra appen är kan du bläddra ned till Recensioner. Här finns betyg från andra användare och deras omdömen.

Allra längst ned hittar du information om appens utvecklare.

android app

4. Ladda hem en app
På alla gratisappar finns en knapp som heter Hämta (eller Installera), och för att ladda hem den behöver du bara peka och välja Godkänn och hämta. Nu skapas en ikon bland dina andra ­program, peka på den så startar appen.

Om du väljer en app som kostar pengar byts Hämta-knappen ut mot en prislapp. Tryck på den för att göra ditt köp och välj sedan Fortsätt. Första gången får du uppge ditt betalkortsnummer, liksom övriga uppgifter. Bekräfta med Spara. Avsluta ditt ett tryck på Acceptera och köp.

Du har 15 minuter på dig att testa appen. Är du inte ­­­nöjd kan du klicka på Återbetalning för att avinstallera appen. Du slipper då betala.

android app

5. Hämta från datorn
Tycker du att det är svårt att hämta appar via mobiltelefonens lilla skärm kan du lika gärna använda datorn. För att göra det går du in på play.google.com. Klicka på Logga in-knappen högst upp till höger och fyll i de inloggningsuppgifter som du också använder på din smarta mobil.

Leta reda på en app genom att använda sök-funktionen högst upp eller genom att bläddra genom kategorier och topplistor.

När du har hittat en app ser du knappen Installera uppe till vänster. Klicka på den så kommer appen efter en liten stund att installeras i din telefon – utan att du själv behöver göra något mer.

android app
Appsök på datorn. Om din mobil är ­långsam, har liten och svårläst skärm kan du surfa till Google Play på datorn och ladda hem apparna den vägen. Appen installeras då automatiskt i din smartphone.

Häng med i Android-skolan – här är alla 4 delarna

Del 1. Kom igång med din smarta mobil.
Så fungerar Android – och så kommer du igång med din smartphone. (Skolan finns här.)

Del 2. Fixa apparna – lätt och säkert.
Det här är en Android-app, och så får du full kontroll över den. (Den här skolan.)

Del 3. Trimning och problemlösning.
Skräddarsy din telefon och lös problemen med vår felsökningsguide. (Skolan finns här.)

Del 4. Överkurs: Lås upp med rootning.
Många tillverkare låser telefoner, men genom ”rootning” tar du bort låset och tar full kontroll. (Skolan finns här.)

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Android.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

  • En telefon med Android.

Det här lär du dig:

  • Vad appar är och hur de fungerar.
  • Att installera och upp­datera.
  • Hur du raderar och flyttar en app.