Efter Apples Macbook Air var Samsung först ut bland pc-tillverkarna med en egen ultratunn dator i samma format. 900X3A var en riktigt imponerande maskin med prestanda som ingen tidigare sett i en liknande dator och en bildskärm som blev tongivande för framtida konkurrenten med sin exceptionella ljusstyrka. Först ett halvår senare kom ultrabook-vågen och gjorde att fler pc-tillverkare var ikapp.

Samsung har tidigare lanserat en budget-ultrabook med rätt form och prislapp, men den tillförde inte något direkt nytt. När Samsung nu släpper en direkt uppföljare i 9-serien är med andra ord förväntningarna höga.

Nygammal form
Den nya datorn heter 900X3C där den gamla hette 900X3A. Så vill du ha en, var noga med att du beställer rätt sort, i skrivande stund säljs fortfarande även föregångaren.

Förutom likheten i namnet är det inte mycket som är sig likt. Visst, den är fortfarande i 13-tumsformat och rejält slimmad, men nya datorn har fått ett mer traditionellt utseende, med en kropp i aluminium och kompositmaterial som - även i de delar som är plastbaserade - känns mycket gedigna och metalliska. Datorn är än mer slimmad, nu bara 1,3 centimeter tjock.


Miniplugg. Det är inte så gott om ytor för kontakter, så förutom två usb-portar har Samsung valt att sätta in mini-varianter i stället. Du får med adapter för nätverksutgången, men inte för skärmutgångarna.

Datorns avsmalnande kanter gör att det är ont om plats för externa utgångar. 900X3C har två fullstora usb-portar och sedan miniutgångar för nätverk, hdmi och analog vga. Adapter medföljer för nätverksporten till normalstor rj45-kontakt.

Halvsnabb ssd
Som de flesta ultrabook drivs den med en lågvolts Intel Core i5-processor, men nu med Ivy Bridge-processor i stället. Det ger lite bättre hastighet än hos tidigare ultrabook-pc, men förbättringen är inte dramatisk. Den största prestandaskillnaden sitter i grafikdelen med nya HD 4000, som är bättre på både videohantering och spelgrafik.

Nya Intel-plattformen är främst en förbättring i strömsnålhet, och det märks här. Vi får ut ett par, tre timmar mer driftstid ur 900X3C än ur andra ultrabooks just nu. Det bådar gott inför framtiden.

Ssd-lagringen är på 128 gigabyte vilket verkar vara branschstandard för ultrabook. Tyvärr är det inte en av Samsungs egna nyare ssd, vilka har exceptionellt goda prestanda, utan en Sandisk-modell som är godkänt snabb men inte mer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning