Så fixar du extremt hög säkerhet

Om du är riktigt paranoid kan du själv välja exakt vilka enheter som ska ha tillgång till nätverket och stänga ute alla andra. Det är lite jobb med detta och gör det extra besvärligt när nya enheter ska ansluta, men ger hög säkerhet.

Metoden utnyttjar det faktum att alla nätverksenheter har en unik så kallad mac-adress som specifikt identifierar alla enheter i hela världen. Du kan gå in i routerns inställningar för mac-filtrering och fysiskt skriva in mac-adressen för endast de enheter som du vill tillåta i nätverket.

Mac-adress

Mac-adressen finns ofta tryckt direkt på enheten eller kan hittas i inställningarna i till exempel en telefon. Ofta finns i routern också en lista över enheter som redan är anslutna, där du kan välja dem du vill tillåta eller blockera.

Om du ser objekt utan namn, kontrollera mac-adressen mot dina kända produkter. Något som inte stämmer kan vara en inkräktare. Eller det kan vara något du bara glömt – det finns en hel del wifi-prylar där ute...

Något annat som höjer säkerheten är att byta routerns förinställda ip-adress, som oftast är väldig enkel att slå upp eller gissa sig till. Om den till exempel är 192.168.1.1, ändra åtminstone sista siffran till något mer svårgissat, men ändå lätt att komma ihåg, till exempel 192.168.1.111. Ännu bättre, ändra även tredje siffran för att få ett unikt nätverk, till exempelvis 192.168.77.7.

Det dyker emellanåt upp tips om att öka den trådlösa säkerheten genom att till exempel dölja nätverksnamnet och stänga av dhcp. Detta gör det bara krångligare för alla som faktiskt ska ha tillgång och försvårar inte nämnvärt för någon som verkligen vill hacka sig in med moderna nätverksverktyg.