Testa din externa säkerhet

Med några enkla klick på en webbsida kan du kontrollera hur synligt eller åtkomligt ditt nätverk är.

Det finns datorer där ute på nätet som inte gör annat än att söka av alla existerande ip-adresser efter öppna portar som kan användas för attack.

Shields up är en behändig webbsida där du kan testa hur mycket din router visar mot omvärlden, det vill säga hur väl dess brandvägg fungerar.

UPnP

1. Gå till www.grc.com/shieldsup och klicka på Proceed. Klicka på den gula knappen GRC’s Instant UPnP Exposure Test för en snabbkontroll. Testet kontrollerar om upnp (universal plug and play) är öppet mot internet, vilket det inte ska vara. Förhoppningsvis får du grönt resultat.

Upnp är enkelt uttryckt en funktion som låter enheter i ditt nätverk själva göra hål i brandväggen när de behöver det.

Common Ports

2. Backa ett steg i webbläsaren och klicka på Common Ports. Nu görs en sökning utifrån av ett antal vanliga portar för att se om de svarar på anrop. Resultatet presenteras i en lista där de olika portarna helst ska vara gröna (stealth). Det innebär att de är helt osynliga för omvärlden.

Blått är lite mindre bra, porten syns men är stängd, och rött indikerar en öppen port, vilket oftast är direkt olämpligt. Det kan dock bero på att du vidarebefordrar någon port eller använder en tjänst som kräver detta.

All Service Ports

3. Om du vill kan du gå vidare och testa samtliga portar genom att klicka på All Service Ports. Detta söker av de 1 056 första portarna och tar lite längre tid. Om du vill kan du klicka på User Specified Custom Port Probe för att själv välja vilka portar som ska avsökas. Dessa ska då anges på raden ovanför.
Hittar du någon sårbarhet, kontrollera varför porten är öppen och om den verkligen behöver vara det.