Tänk på barnen

Om du har barn hemma är det viktigt att de är så trygga som möjligt och inte kan orsaka säkerhetsproblem av misstag.

Dina barn ska naturligtvis inte ha tillgång till routerns lösenord så att de kan ändra inställningar i den. Men kanske har du en router som också kan öka skyddet för barnen och hjälpa dig att styra deras internetanvändande. Här är några exempel:

Tidsstyrning

Det finns routrar med inbyggd tidsstyrning för anslutna enheter. Du kan i en enkel meny välja aktuell dator eller enhet utifrån dessa namn eller mac-adress och sedan ange ett schema när internetanslutning ska vara tillåten. Övriga tider på dygnet kan enheten inte komma ut på nätet.

Föräldrakontroll

Det finns routrar som har en färdig föräldrakontroll inbyggd, vilket då oftast framgår redan på kartongen. Med en sådan är det mycket enkelt att ställa in olika nivåer av filtrering som hindrar barnen att komma åt sidor med exempelvis olagligt eller pornografiskt innehåll.

Filterfunktion

Även routrar utan denna funktion har i brandväggen också ofta filterfunktioner som kan användas för att blockera tillgång till vissa webbsidor. Enklast att använda är url-filer eller nyckelordsfilter, där du kan skriva in nyckelord som inte får finnas i webbadressen eller i texten på webbsidan.

Tänk på att inte bara genomföra de här åtgärderna i hemlighet, utan att prata med barnen och förklara varför du gör det.