Trots enorm tillväxt och med över 900 miljoner användare är det inte alla som tror att Facebook kommer att finnas för alltid. Analytikern Eric Jackson på Ironfire Capital är en av de som tvekar att Facebook kommer att överleva i längden.

I en intervju med den amerikanska nyhetskanalen CNBC uppger Eric Jackson att Facebook kommer att vara bort inom fem till åtta år. Han jämfört med hur Yahoo en gång var en av de största portalerna på webben, men är nu mer eller mindre borta från spelplanen.

– Yahoo tjänar fortfarande pengar, det är fortfarande lönsamt och det har fortfarande 13 000 anställda. Men företaget är i dag värt endast tio procent av vad det var år 2000. Yahoo är borta i alla avseenden, säger Eric Jackson.

Ett av problemen enligt honom är att Facebook inte lyckats tjäna pengar på sina mobila användare, en grupp som dessutom växer snabbt. Problemet kan snabbt bli allvarligt, och det öppnar upp möjligheter för andra spelare på området.

– Se bara hur svårt det har varit för Google att satsa på sociala nätverk. Facebook kommer att samma typer av problem när det kommer till det mobila användandet, säger Eric Jackson.

Han är inte den enda analytikern som tror att Facebook har problem framför sig. Patrick Moorhead på analysföretaget Moor Insights & Strategy tror inte att Facebook kommer att vara borta inom tio år, men håller med om att det kommer möta stora problem framöver.

– Facebook kommer inte att försvinna om fem år, men tjänsten kommer inte att växa lika starkt som tidigare. Skulle Facebook tappa kommer det att beror på något annat företag som försöker ta dess plats. Är du för stor för att se trenden finns det risk för att du förlorar matchen, säger Patrick Moorhead.

IDG News