Linkedin bekräftade i går att företaget utsatts för en hackarattack som lett till att ett okänt antal användares lösenord är ute på vift. Enligt Linkedin handlar det endast om ”vissa” användare, men flera säkerhetsexperter hävdar att det kan röra sig om över sex miljoner lösenord som läckt ut.

Vem ligger bakom hacket?

Uppgifterna om hacket publicerades först av en användare på ett ryskt forum som hävdar att han eller hon låg bakom hacket. Än så länge är det ingen som vet vem eller vilka som är skyldiga.

När skedde intrånget?

Det är okänt när själva intrånget genomfördes, men enligt teknikbloggen Ars Technica har uppgifterna läckt ut på internet under de senaste tre dagarna.

Vad exakt har läckt ut?

Den ryska anonyma användaren publicerade cirka 6,5 miljoner lösenord i krypterad form. Enligt säkerhetsföretaget Sophos har krypteringen för över 60 procent av dessa lösenord nu knäckts och de har publicerats som ren text på olika hackarforum. Hittills har emellertid inga användarnamn eller e-postadresser som kan länkas till lösenorden publicerats.

Det kan betyda att hackarna inte fått tag på dem, eller att de valt att behålla dem för sig själva. I vilket fall som helst bör du byta ditt lösenord omedelbart. Använder du dessutom samma lösenord på andra webbplatser bör du byta ut lösenorden även där.

linkedin kontoinställningar

För att byta lösenord på Linkedin kan du klicka här för att komma direkt till Kontoinställningarna.

Har någon hackat mitt konto?

Det är svårt att säga om någon hackare varit inne på ditt konto. Den stora risken är om du använder samma lösenord på en annan webbtjänst, som exempelvis webbmejl eller internetbank. Då riskerar du långt större problem än din information på Linkedin.

Vad är det värsta som kan hända?

Som vi nämner ovan, det värsta som kan hända är att en hackare kan få tillgång till din internetbank eller annan känslig tjänst om du har använt samma lösenord som på Linkedin. Du bör därför omedelbart byta lösenordet på både Linkedin och andra tjänster där samma lösenord används.

Om jag använder Linkedins Pro-tjänst, bör jag oroa mig för att mitt kortnummer stulits?

Linkedin har ännu inte uppgett några detaljer kring vad som hänt, så det är fortfarande okänt om hackarna kommit över vissa användares kortuppgifter. Som alltid, kontrollera ditt saldobesked varje månad noggrant för att se om det kommit in några konstiga debiteringar på ditt kort.

Vad kan göra för att skydda mig?

I nuläget finns det bara en sak att göra, och det är att byta dina lösenord som vi beskriver ovan. Linkedin har uppgett att företaget kommer att kontakta användare som drabbats. Var dock försiktig med att det nu kan dyka upp många bedrägerier kring det här via e-post. Klicka därför aldrig på länkar i eventuella e-postmeddelanden som utger sig komma från Linkedin.

IDG News