Visst är det fantastiskt med digitalbilder. Att dela dem på Facebook eller bloggen är gjort på nolltid, och det är smidigt att visa upp dem på datorn, surfplattan, tv:n och projektorn. Men trots alla fördelar med digitala bilder är det svårt att komma ifrån att gamla hederliga
pappersbilder ger en helt annan känsla.

Det är härligt att bläddra i ett riktigt fotoalbum, och det är praktiskt att kunna ta med sig ”riktiga” bilder till tekniskt ointresserade vänner.

Enkelt och snabbt

Att få ut sina digitalbilder på papper är varken dyrt eller krångligt, och det finns flera alternativ. Har du en bläckstråleskrivare kan du skriva ut dem själv, och om du gör det på riktigt fotopapper blir kvaliteten fantastiskt bra.

Problemet är att både skrivarbläck och fotopapper är dyrt. Ett billigare alternativ är därför att låta ett labb fixa utskriften, och att göra det på internet är enkelt. Du går in på någon av fotolabbens
sajter (se nästa uppslag) och laddar upp de bilder som du vill beställa. Sedan väljer du storlek och papperskvalitet. På vissa sajter kan du även göra lite enkel fotoredigering. När det är klart fyller du i din adress och avslutar din beställning. Efter ett par dagar har du bilderna i brev-lådan. På några sajter betalar du med kort, hos andra med faktura.

Har du mer bråttom kan du gå in på din lokala fotobutiks sajt. Här kan du ofta beställa bilden på nätet och hämta den i butiken. Ja, ofta finns det till och med maskiner i butiken där du kan stoppa in kamerans minneskort och på så sätt få fram dina bilder på direkten. Priset per bild är ofta högre än hos nätlabben, men du sparar å andra sidan pengar på porto.

Håll koll på proportionerna

Ett problem med att beställa digitalbilder på papper handlar om bildens proportioner. Förr i tiden, när vi använde analoga kameror, hade bilderna förhållandet 2:3. Ett standardfoto fick med andra ord storleken 10x15 centimeter. Det här är en storlek som vi fortfarande är vana vid.

En vanlig digitalkamera har däremot som regel förhållandet 3:4. Det här betyder att vi antingen får välja bilder i storleken 10x13 eller beskära bilden lite grann. För att göra saken ännu mer komplicerad finns det även kameror som har förhållandet 9:16, alltså en mycket bredare bild. Det här är samma proportioner som vi har på en bredbilds-tv.

När du beställer dina bilder måste du därför bestämma vad det är du vill ha. Är det viktigt att hela bilden kommer med bör du anpassa papperet efter bilden. Är det däremot viktigt att få en bild av en viss storlek får du i stället beskära bilden eller ge de en vit kant.
Alla labb låter dig välja hur du vill ha det när du gör beställningen, men eftersom det kan vara lite komplicerat är det viktigt att du är noggrann.

Bilder under kronan

Förutom pappersbilder har de flesta labb även ett rikt utbud av andra produkter. Du kan beställa fotoböcker, alltså avancerade fotoalbum som kombinerar texter och bilder av valfri storlek. Det finns som regel också olika sorters almanackor och kalendrar med dina egna bilder. Och det går inte bara att få sina bilder på papper. Du kan även beställa tröjor, muggar, musmattor och liknande fotopresenter med dina egna bilder på.

Men pappersbilder är trots allt den vanligaste produkten, och PC för Alla har testat de åtta billigaste nätlabben. Som du ser på nästa sida är skillnaden i bildkvalitet ganska liten medan priserna varierar desto mer. Gör du en beställning på hundra bilder kan du faktiskt få dem för under en krona styck!