Om och om igen fylls tidningarnas förstasidor av rubriker om kriminalitet på nätet. Kontokortsbedrägerier, bluffar på Blocket och komplicerade dataintrång. Brott som kan ge långa straff och för tankarna till ljusskygga personer som döljer sina spår med anonymiseringstjänster.

Men som vanlig nätanvändare håller du dig långt ifrån nätbrottsligheten. Eller? Nej, det finns mängder med exempel på handlingar som faktiskt är olagliga, trots att många ser dem som helt normala eller som oskyldiga bus. Att till exempel gå in på någon annans Facebook-konto och göra en statusuppdatering – ofta kallat Facerape – är lätt att se som ett skämt. Men faktum är att det är en form av dataintrång, ett brott med fängelse på straffskalan.

Detsamma gäller den som tar sig in på en bekants e-postkonto, även om det sker genom att du helt enkelt gissar lösenordet. Ibland ligger svartsjuka bakom sådana intrång, bland ren nyfikenhet.

Oavsett anledningen ökar antalet intrång som begås av en privatperson mot en annan, enligt Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen.
– Det beror på att vi är dåliga på att skydda oss. Dessutom är det mer intressant att begå intrång mot grannens dator nu för tiden, när den innehåller fotoalbum och sådana saker.

40 000 it-brott

Antalet anmälda dataintrång har skjutit i höjden på senare år, och långt ifrån alla begås av skickliga hackare. 2011 anmäldes nästan 40 000 it-relaterade brott, vilket är fyra gånger fler än för sex år sedan. Kanske är en del av förklaringen också att en del av brotten begås av personer som inte vet att de gör någonting brottsligt.

I PC för Allas undersökning svarade över 3 000 personer på frågor om vilka brott de har begått på nätet. Mer än var tionde säger att de någon gång har uppdaterat en annan persons status på Facebook eller liknande sajt. Ungefär lika många har tjuvläst e-post. Åtta av tio uppger att de har utfört någon av handlingarna du kan läsa om på nästa sida.

Lagen om dataintrång förbjuder inte bara att knäcka säkerhetsspärrar. I stället handlar den om att en person som ”olovligen bereder sig tillgång” till information har begått ett brott.
– Det viktiga här är ordet ”olovligen”, att du inte har fått lov. Här på jobbet har jag tillgång till många datorsystem, men jag får bara använda dem som en del av arbetet. Därför är sjuksköterskor och poliser vanliga bland brottslingar dömda för dataintrång.

Så sent som i mars 2012 åtalades en sjuksköterska i Norrbotten för att ha läst 66 patienters sjukjournaler trots att hon inte hade något med deras vård att göra.

I februari dömdes en polisman till dags­böter för att ha kollat upp sina kollegor i polisens egna register, skriver Helsingborgs Dagblad. Dataintrång handlar alltså inte bara om att hacka datorer.
– Även om jag glömmer att låsa dörren när jag går hemifrån så får du inte gå in, säger Anders Ahlqvist.

Dagsböter – eller fängelsestraff

Även brott mot upphovsrätten begås ofta – och det handlar inte bara om illegal fildelning via sajter som The Pirate Bay. En tredjedel av de svarande i PC för Allas enkät uppger att de har lagt upp en bild de har hittat på nätet på sin blogg eller Facebook-sida.

17 procent har gjort detsamma med en ­tidningsartikel. Handlingen innebär i de allra flesta fall brott mot upphovsrätten, men enligt Anders Ahlqvist har synen på det förändrats de senaste åren. Tidigare kom ofta anmälningar och klagomål på att texter och bilder spreds utan tillåtelse.
– Det är inte samma strid längre. För tio år sedan fick vi många fler anmälningar och arga propåer.

Det överlägset vanligaste brottet är fort­farande illegal fildelning, trots – eller kanske tack vare – de uppmärksammade turerna kring The Pirate Bay och Ipred-lagen. Sex av tio som har besvarat PC för Allas enkät uppger att de någon gång har laddat hem
en upphovsrättsskyddad film eller låt. Var femte säger att de gör det ofta.

Både dataintrång och brott mot upphovsrätten kan ge fängelse. Men när det gäller någon som tagit sig in på ett Facebook-konto är dagsböter ett mer sannolikt straff.
– För att det ska bli fängelse måste det nästan handla om sabotage, att du tar dig in och förstör stora mängder data, säger Anders Ahlqvist.

”Shit happens”

Marcin de Kaminski är nätforskare och doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet. I sin forskning studerar han bland annat svenskarnas syn på piratkopiering och enkla dataintrång.
– Folk förstår helt enkelt inte att något som är så enkelt kan vara olagligt. Om du går mot röd gubbe ser du konsekvenserna av det snabbt.

På nätet blir glappet mellan handling och konsekvens så stort. När handlingen uppfattas som oskyldig blir glappet ännu större. Enligt honom är det framför allt bland yngre som vardagliga dataintrång har blivit både vanligare och mer accepterade.
– När jag pratar med niondeklassare om Facerape och lösenordsstölder så rycker de på axlarna och säger ”shit happens”.
De lär sig hantera det. Om man skulle anmäla det varje gång skulle ingenting ­fungera. Det blir en gränsdragningsfråga. När slutar det vara ett bus? När slutar det vara roligt?