Kul bild på Facebook

Du hittar en rolig bild på en blogg och vill dela med dig av den. Du laddar upp den på Facebook med en lustig kommentar. Helt okej, eller hur? Nej, inte i lagens ögon. Har du inte tillstånd så rör det sig med största sannolikhet om brott mot upphovsrätten. Men det är ovanligt att sådant leder till anmälan, enligt Anders ­Ahlqvist, it-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen.
– Den som är upphovsrättsinnehavare kanske ser fler fördelar än nackdelar med spridningen, säger han.


Dryg kommentar på kompisens Facebook-profil

Du ser att polaren har lämnat datorn på, olåst och inloggad
på Facebook. Givetvis passar du på att skriva någonting skoj som statusuppdatering. Nöjt kan du luta dig tillbaka och se förvirrade kompisar skriva kommentarer. Ett roligt skämt? Kanske, men också dataintrång. Om det visar sig att den ­drabbade inte uppskattar tilltaget lika mycket som du så kan du faktiskt åtalas för brott.
– Vi ser att det blir vanligare att privatpersoner gör data­intrång hos andra privatpersoner, säger Anders Ahlqvist.


Gissa lösenordet

I ett svagt ögonblick kan du inte hålla dig. Du vill verkligen komma åt makens/fruns/kompisens e-postkonto för att se vad han eller hon har för sig. Kan hundens namn funka? Visst, du är inne. Det var ju så enkelt, inte kan det vara något fel? Jo, förutom att du borde tänka över din svartsjuka eller överdrivna nyfikenhet så har du begått ett dataintrång. Polisen ser hur den här typen av brott sker allt oftare.
– Det är inget snack om att det handlar om dataintrång, och det är vanligare än man tror. Ofta har någon till och med installerat en sniffer (övervakningsprogram, reds anm.) på den gemensamma datorn. Jag känner till flera sådana fall, både anmälda och sådana vi får frågor om, säger Anders Ahlqvist.


Länka till en ­videoström

Matchen i kväll är den viktigaste på flera år, och inga tv-kanaler du får in visar den. Men du har hört att matchen sänds på nätet mot betalning. När en kompis testar samma länk visar det sig att den fungerar även för honom. En chans att bli hjälte, tänker du och lägger ut länken på ett forum. Det är ju bara en länk. Nej, inte enligt svenska domstolar. I fjol dömdes en man i Härnösand att betala skadestånd och dagsböter för just en sådan länk. Videoströmmen visade en ishockeymatch och historien blev känd som Canal Plus-fallet.
– Det är inte alltid den dömde vet att en handling är brottslig. Men argumentet duger oftast inte i dom­stolen. Du måste känna till lagstiftningen, säger Anders Ahlqvist.


Ladda hem en låt

Gästerna kommer om en halvtimme och du har helt glömt att fixa musik till festen. Tur att internetuppkopplingen är snabb. På några minuter har du fått hem låtarna du behövde. I dag är det få som
inte känner till att nedladdningen är ett brott. Ändå är det enligt
PC för Allas läsarundersökning det i särklass vanligaste nätbrottet.
Forskaren Marcin de Kaminski har sett att fildelningen har sjunkit något efter de eldiga debatterna om hårdare lagar mot piratkopiering.
– Men samma undersökningar visar att det sociala trycket, att omgivningen tycker det är fel, inte har förändrats. Lagstiftning tycks påverka beteenden, men inte folks normer, säger han.


Kopierad artikel

Dotterns fotbollslag har blivit omskrivet i lokaltidningen efter en succématch. De nämner till och med att hon gjorde det avgörande målet. Kul! Det här kommer släkten att vilja läsa. Du kopierar hela texten från tidningens hemsida, lägger ut den på din blogg och skickar länken till alla du känner. Ett upphovsrättsbrott, säger Anders Ahlqvist på polisen. Däremot ser han inte alls lika många anmälningar som för ett par år sedan.
– Det här händer hela tiden, men man hör inte lika många klagomål längre. Det känns som att man har blivit mindre känslig och kanske ser de positiva effekterna.


Andras musik till semesterfilmen

Filmen från semestern är överlagd till datorn och hastigt hopklippt. Nu fattas bara lite musik innan du kan visa upp den. Som tur är fixas det enkelt med ett program för filmredigering och en mp3-fil du har liggande. Sedan laddar du upp filmen på Youtube. Det är ju ändå det enklaste sättet att visa den. Helt okej, det är ju din film? Nej, inte om du saknar rättigheterna till musiken. Även om det är mycket ovanligt att någon hamnar i trubbel för sådant här är det, i strikt mening, inte lagligt.
– Om låten är upphovsrättsskyddad är det ett brott. Men vi ser knappt dessa ärenden längre. Det är svårt att hitta en utgivare som inte tycker det är bra med sådan spridning, säger Anders Ahlqvist.