När Microsoft i september förra året presenterade Windows 8 stod det klart att företaget lagt in en ny växel och nu satsar på ett operativsystem som till viss del får ett helt nytt gränssnitt. Kanske beror det på konkurrensen från bland annat Apple, men mycket beror även på att datoranvändandet generellt håller på att förändras från bordsdatorer till mobila enheter. I alla fall när det kommer till att konsumera information.

Den enskilt största nyheten i Windows 8 är det nya Metrogränssnittet som främst är anpassat för surfplattor med pekskärm. Även om det också kommer att fungera på vanliga bordsdatorer med mus och tangentbord är det surfplattor som ligger i fokus.

Det nya gränssnittet har dock inte bara bemötts med rosor. Eftersom Windows 8 kommer att använda två gränssnitt, det klassiska samt det nya Metrogränssnittet, har många användare som testat operativsystemet upplevt det som förvirrande. Många standardfunktioner i den senaste testversionen av Windows 8 har lyfts över till Metro. Detta gör att du kastas mellan två gränssnitt, även om du endast vill köra det klassiska gränssnittet.

Det finns dock utrymme för förändringar innan den färdiga versionen lanseras. Microsoft har varit tidigt ute med sin testversion eftersom de vill lyssna på användarnas reaktioner.

Windows 8 innebär ett stort ansiktslyft, något som är ett riskabelt tilltag från Microsofts sida. På nästa sida listar vi de åtta största nyheterna.