För många är en riktig, ordentlig ­stationär pc-låda i hemmet fortfarande en självklarhet. De ger dig prestanda per krona som varken allt i ett-datorer eller bärbara pc kan matcha, unika möjligheter till uppgradering (och därmed livslängd) och kan utökas på alla möjliga sätt.

Framför allt kan du som är händig själv köpa lösa delar och skruva ihop en dator som passar perfekt just för sina egna behov. Ska du till exempel redigera video? Då är mycket minne och stora snabba hårddiskar ett måste.

Vill du ha en knäpptyst pc bara för att surfa på tv:n i vardagsrummet? Då kan du skruva ihop en fläktlös liten sak baserad på ssd-lagring och mini-itx med passivt kyld processor, och det riktigt billigt.

Och vill du krossa motståndet i de senaste spelen, så kan du naturligtvis få till en ruggigt toppbestyckad speldator med överklockning, extrem kylning och dubbla grafikkort som heter duga.

Men försöker du gå till en stor elektronikbutik och plocka hem en sådan dator från hyllan lär du gå bet. Även nätbutikernas färdiga datorpaket är sällan så special-anpassade efter enskilda behov, utan är byggda för att vara bra på lite av varje. Då slutar det med att du får betala lite extra för kapacitet du inte använder, eller så är det någon ­funktion du önskar vore bättre.

För dig som inte är händig eller kunnig nog (eller har tid och lust) att bygga din egen dator finns det i många nätbutiker möjligheten att få hjälp med monteringen.

Alla annonserar inte om det, men för det mesta hjälper de dig gärna med hopsättning och konfigurering av en pc utefter dina önskemål. I vissa butiker kan du välja ­komponenter själv och få datorn levererad färdigskruvad och klar.

Men det kräver att du vet vad du vill ha, och dessutom exakt vilka komponenter som ­passar bäst ihop, eller över huvud taget ­fungerar tillsammans. Därför ville vi se om butikerna kunde hjälpa den villrådiga k­unden även med den saken.

Vi valde ut fem butiker som alla bygger skräddarsydda datorer och beskrev helt enkelt vad vi ville att en dator skulle kunna göra, och vad den som mest fick kosta (se ruta här intill).

Både dator och service

Med ett pristak på 11 000 kronor hade butikerna möjlighet att imponera med en riktigt sjyst dator, men det blev upp till varje leverantör att göra prioriteringar. Ska datorn ha en långsammare och b­illigare processor, så att den har råd med en större och dyrare hårddisk? Ska man byta ut fläktarna mot tystare, eller går bygget över budget då?

Just på den sista punkten bjöd inte testet på några överraskningar, alla satsade på rejäla tysta processorfläktar och lågvarviga fläktar i datorlådan för extra tyst kylning. Däremot var alla inte lika bra på att skruva dit dem och trimma ned ljudnivån.

Det här blev inte bara ett test av fem stycken datorer, utan också ett test av hur butikerna hanterade vår beställning. Följer de den till punkt och pricka, eller slänger de med några överraskningar? Missar de något av kraven?

Håller de budget eller till och med går under den i pris? Är komponenter, kablar och annat prydligt monterade? Hur levereras datorn? Är operativsystem, program och drivrutiner ordentligt installerade?