Kom du ihåg att ställa digitalboxen på inspelning? Har du tappat bort fjärrkontrollen? I dag finns större möjligheter än någonsin att styra hemmets prylar med din mobiltelefon eller surfplatta. En uppsjö appar för det här ändamålet finns att ladda ned till din Iphone- Android- eller Windows Phone-telefon (se artikel på nästa uppslag).

För den som inte räds lite finlir slutar möjligheterna inte där. Vill du slå på kaffekokaren från sängen? Kanske glömde du låsa dörren när du gick hemifrån? Inga problem. Det – och mycket annat – går att lösa i ett nafs med en smartphone på fickan.

Trenden kallas för ”home automation” och är sedan länge etablerad på andra sidan Atlanten. Men i Sverige har genomslaget låtit vänta på sig.
– I norra Sverige är det populärt att styra motorvärmaren med mobilen. Jag har en kund som kan slå på sin bastu över internet så att den är varm när han kommer hem från golfrundan.

Det säger Inge Stokka, vd på företaget Mediahem i Umeå. Sedan knappt två år tillbaka säljer han system för att styra hemmets prylar över internet. Intresset växer fort, berättar han. För varje dag som går hör fler nyfikna privatpersoner av sig med frågor.

Systemen som Mediahem säljer bygger på tekniken Z-wave (se faktaruta). Hjärtat i varje system är en router som är inkopplad på hemmanätverket. Den paras ihop med hemmets olika enheter. Via en app i sin mobiltelefon kan användaren sedan styra prylarnas funktioner genom att helt enkelt ansluta till routern över webben.

I sin enklaste form handlar det om strömbrytare och dimmers som kontrolleras via routern, för att till exempel slå på eller av belysning, köksmaskiner eller liknande. Mer avancerade system kan strömma bilder från övervakningskameror till mobiltelefonen eller skicka sms när någon går in i lägenheten, till exempel för att meddela när barnen kommer hem från skolan.

– Det är enkelt att komma igång själv. Är du lite mer händig är det egentligen bara din fantasi som ­sätter stopp, säger Inge Stokka.