Om datorerna i ditt hem är ett gäng jyckar i ett hunddagis så är ”nasen” den som håller i kopplen. Ungefär. Okej, den där liknelsen stämmer kanske inte helt, men nätverks-­servern (nas betyder ­network attached storage) är en mycket smart centralpunkt i ditt hemmanätverk.

Lägger du data i en nas du komma åt filerna från den stationära datorn i arbetsrummet, från den bärbara datorn vid köksbordet, från surfplattan i tv-soffan eller rent av i telefonen när du sitter på bussen. Tänk alltså på din nas som en medieserver som strömmar musik till Itunes i en dator, till spellistan i din mobil eller till en Squeezebox eller Playstation.

Det finns fler fördelar. Lägger du data på en usb- eller esata-disk kan bara datorn som disken är kopplad till komma åt innehållet. Ska du få tag i de filerna måste datorn vara där och igång. En nas däremot är en egen liten dator, den kan sitta i ett skåp och hålla data tillgängliga för alla datorer i nätverket dygnet runt. Därför kan den också tolka de data den lagrar och till exempel göra bildspel av ­bilder eller strömma musik. I flera fall kan den även hålla reda på övervaknings-­kameror, sköta om fjärrbackup av viktiga data och många andra saker.

En annan fördel med en nas är att den kan vara rymligare än en usb-disk. De nas-enheter vi har testat här rymmer två diskar, men det finns varianter med fyra, fem, sex, åtta diskar och fler.

Alla nas-enheter har också usb-portar och ibland esata-portar så du kan bygga ut dem med fler diskar. Du kan också använda lösa diskar för att låta en nas säkerhets-kopiera viktiga data så de finns på två ställen. När vi ändå är inne på säkerhet: Många nas-enheter har förmågan att fjärrkopiera data till en annan nas-enhet på en helt annan plats. Alternativt kan de kopiera data till en tjänst för onlinelagring där dina data också är trygga.

Bekvämare och säkrare

Dubbla diskar innebär vanligen att du kan köra raid 1, spegling. Det innebär att du utnyttjar den ena disken för lagring, medan den andra är en kopia av den första vilket ger ökad datasäkerhet. Nas-enheter är alltså inte bara bekväma, de ökar säkerheten rejält.

Är det då inte svårt med så här avancerade funktioner? Nej, faktiskt inte. Tillverkarna har gjort ett mycket bra jobb med att göra det smidigt att komma igång med enheterna och att ställa in dem. Det är bara marginellt svårare att koppla in en nas-enhet än en usb-disk. Sedan blir det givetvis lite krångligare när du vill börja dela data, i synnerhet med andra apparater än en dator. Men det är inte mycket svårare än att koppla in en spelkonsol i tv-apparaten eller en Squeezebox till stereon.

Sist men inte minst innebär en nas att du kan samla allt du vill kunna få tag i på ett ställe, oavsett var du sitter därhemma eller till och med när du är ute någonstans. Nu slipper du leta efter bilder, musik eller filmer som förut legat utspritt på olika datorer, surfplattor eller telefoner.

Så kopplas nätverksservern

Separat dator. En nas fungerar oberoende av din vanliga dator, men har ingen skärm eller tangentbord. Alltså styr du den via din vanliga dator, eller via din smartphone, hemma eller på distans.

Nas-enheten kopplas vanligen till den inbyggda switchen i din router. Sedan kan du föra över filer från den som spelas upp på din tv, din stereo, eller på din smartphone, även på distans. Se mer på nästa uppslag.