En stulen mobil kostar några tusenlappar att ersätta. Men den ger också en väg rakt in i mejlen, Facebook-kontot och till sms. Som tur är finns det sätt att spåra den. Patrik Christensen ­berättar om hur han fick tillbaka sin stulna Iphone – redan samma dag.

Det var en vanlig skoldag på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, december 2011. Patrik Christensen hade webbdesignlektion när läraren bad honom komma fram. Kvar på bordet, mellan skärmen och tangentbordet, låg hans Iphone. När han kom tillbaka till sin plats bara några minuter senare var den borta.

Först trodde Patrik Christensen att det var någon i klassen som drev med honom, men när han fick höra att en man i 30-årsåldern hade kommit in i dator­salen och lämnat den lika snabbt som han kom började han misstänka en riktigt fräck stöld.
– Det var som en chock. Allt finns ju på telefonen nu för tiden, sms, mejl, Facebook. Man känner sig naken utan sin ­telefon, säger han.

Samma sak gäller de flesta som har en smart mobil i dag. Med lösenord till e-postkonton och sajter sparade i telefonen kan vem som helst som lägger vantarna på den komma åt i princip all ens kommunikation på nätet. Många har också sparat annat på telefonen – anteckningar och nedsparade filer till exempel.

En prick på kartan

Direkt när Patrik Christensen hade upptäckt stölden slog det honom att han inte hade kodlåset aktiverat. Men Patrik ­Christensen är en van Mac- och Iphone-användare och hade aktiverat Icloud. Han visste att han med hjälp av tjänsten skulle kunna ta sig in i telefonen, slå på kodlåset och till och med tömma den på innehåll – även efter att den blivit stulen. Han sprang direkt till skolans dator och loggade in. Väl inne på sajten kunde han se exakt hur hans telefon rörde sig genom Göteborg. På kartan rörde sig pricken som markerade telefonens position ned för Avenyn, förbi Kungsportsplatsen, in i gallerian Nordstan och vidare mot central­stationen. Troligtvis hade tjuven ingen aning om att han kunde spåras via nätet, men snart skulle det gå upp för honom.

Kvar på skolan lånade Patrik Christensen en klasskamrats telefon och ringde polisen för att anmäla stölden. Polisen som svarade ställde några rutinfrågor, bland annat om han hade någon aning om vem som kunde ha begått brottet.
”Ja, jag spårar den just nu”, ­svarade Patrik Christensen.
– Då blev hon helt stum. Sedan bad hon mig vänta. Jag visste ju exakt var telefonen fanns.

Lotsade polisen rätt

Samtalet kopplades vidare till en polisman som visade sig vara perfekt för uppdraget. Han hade aldrig jagat en tjuv som ovetande bar omkring på en gps-sändare, men han berättade att han hade experimenterat med funktionen själv. Kanske tyckte han till och med att det kändes spännande att få prova den i skarpt läge.

Medan ­Patrik Christensen satt kvar vid datorn, med sin ­Iphones position på kartan framför sig och telefonen i örat startade en jakt på Göteborgs gator. Han berättade hur mannen rörde sig och poliserna följde efter. Den misstänkta mannen tycktes hoppa på bussar och spårvagnar, hela tiden med polisen hack i häl. Pricken på kartan ökade ­farten.
– Han sprang överallt, han märkte nog att polisen letade efter honom.

Jakten blev minst sagt dagens händelse på skolan när både
elever och läraren flockades runt Patrik Christensens dator. Någon ­
lektion fanns det inte tid till. Till slut hamnade polisen på samma spårvagn. Patrik Christensen slog via Icloud på telefonens ljudsignal och skickade ett meddelande till den. Polispatrullen hörde hur det lät från innerfickan på en man på spår­vagnen och det hela var över.
– Han erkände att det inte var hans telefon. Annars hade det blivit krångligare.

Mobilen tillbaka på en timme

Mindre än en timme efter stölden var telefonen beslagtagen och redan samma kväll fick Patrik Christensen tillbaka den, allt tack vare att han hade aktiverat spårningsfunktionen. Alla borde passa på att slå på den innan någonting händer, tycker han.
– Det kostar ju ingenting. Att köpa en ny telefon går på några tusenlappar, men informationen på den kan vara extremt värdefull.

Det är ovanligt att telefoner kan spåras så snabbt, men det finns mängder med exempel på när en gps använts för att ­lokalisera en borttappad eller stulen mobiltelefon. I vintras blev en 23-årig kvinna i Sundsvall av med sin mobil vid ett krogbesök. Hon åkte hem, slog på datorn och kunde guida polisen till tjuven som greps vid en bensinstation. I Helsingborg använde en 13-årig flicka sin Ipad för att spåra sin väska som någon hade stulit. På ett fik hittade polisen en 64-årig man som satt och knappade på flickans mobil.

Tiotusentals mobiltelefoner kommer på villovägar i Sverige varje år. Det rör sig om stölder, rån och borttappade telefoner. Bara försäkringsbolaget Trygg-Hansa uppger att företaget årligen har omkring 15 000 ärenden som rör försvunna eller skadade mobiler.
– Vi kanske inte tänker på att de är dyra och stöld­begärliga. Man lägger telefonen på kafébordet, går och hämtar kaffe. När man kommer tillbaka är den borta, säger Håkan Franzén, produktspecialist på Trygg-Hansa till tidningen NWT. l

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning