Övergången till hdtv har inte gått riktigt så fort som vi hoppades, men nu är vi äntligen där. De flesta större kanaler går att titta på i 720p-upplösning och ofta med surround-ljud om programmet i fråga är inspelat med det.
Kabel- och satellitoperatörerna har givetvis ett rejält utbud, men nu kan vi också konstatera att kapaciteten för högupplöst bild i det marksända nätet nästan är helt utbyggd. Enligt Boxers webb ska 80 procent av alla svenska hushåll nås av digitala hd-sändningar med nya standarden dvb-t2 i dag. Lite här och var på högfjället eller där du redan nu har svårt att få tv-signal på grund av radio-skugga får du nöja dig med lägre upplösning, men för de flesta ska det bara vara att kanalsöka sig till hd-utbudet och börja titta.
Sveriges Television sänder konstant SVT1 och SVT2 i hd och kanalerna är fritt tillgängliga för alla. Alla program är inte i det bättre formatet, men det mesta som är nyproducerat och i direktsändning från SVT själva är definitivt i hög upplösning.
En av de sista pusselbitarna, de regionala sändningarna av nyheter, började fasas över i hd i maj månad i år. Mycket annat innehåll lockar också fler och fler att skaffa tv eller box som klarar dvb-t2.
Till exempel sändes en av sommarens stora tv-höjdpunkter, de Olympiska spelen i London, helt i högupplöst format.
Det behövs ingen tv
Så vad behöver du för att njuta av bild i bästa kvalitet? Faktiskt inte ens en tv. Det finns utmärkta mottagare för marksänd digital-tv som du pluggar in i datorns usb-port. Sedan klickar du igång Windows Media Center eller annat mediespelar-program med stöd för tv-kort, och tittar på tv på datorskärmen. Mottagarna kommer också med egna program, och dessutom fjärrkontroller för att styra dem.
I dagsläget är det få mottagare för datorn som fungerar med dvb-t2. Vi har testat de två första på svenska marknaden, Anysee E7 och Hauppauge PCTV Nanostock T2. För att se vad skillnaden egentligen är mellan hd-kanalerna och ”vanlig” digital-tv, tog vi också in ett populärt alternativ för dvb-t, Elgatos Eyetv Diversity.
Och visst ser man skillnad. En bra laptopskärm har minst en upplösning på 1 280 x 720 bildpunkter, precis samma som de flesta hd-sändningar, däribland SVT:s, som sänds i 720p-upplösning med 30 bilder per sekund.
Antennen är A och O
De två mottagarna som du kopplar in i datorn levereras med bordsantenner. En liten metallpinne som uppges vara allt du behöver för att ta emot signalen och titta på tv. Det stämmer inte. Med den ena fick vi ingen kontakt alls ens ute i det fria och med den andra var resultatet en rejält hackig bild och för det mesta inget ljud. Katastrof!
För att få bra mottagning krävs alltså att du ansluter en bättre antenn. Det finns specialantenner att köpa som du kan ställa på fönsterblecket och rikta in mot närmaste tv-mast. Har du en gammal antenn på taket? Ännu bättre! Digital-tv använder i stort sett samma omfång av VHF- och UHF-frekvenser och samma master som de gamla analoga sändningarna, så har du kvar en antenn från den tiden är den utmärkt utformad för det digitala.