Anysee E7 T2C CI+
Mångsidig med kortmöjlighet

Anysees mottagare är mer en lösning för skrivbordet eller ­mediedatorn än för dig som vill ha tv i fickan. Den behöver dessutom ström från vägguttag.

Fördelen är en mycket mer mångsidig mottagare. Den klarar inte bara marksänd tv, utan även dvb-c, det vill säga digital-tv från kabeloperatören. Du kan också koppla in en mottagare till,
vilket innebär att du kan titta på ett tv-program medan du
spelar in ett annat.

Anysee E7 har inbyggd plats för den programkortsmodul du annars stoppar in i din tv eller digitalbox för att få tillgång till betalkanaler. Anysee E7 fungerar med Boxers betalsystem och ska enligt uppgift fungera också med de flesta betalkanaler från till exempel Comhem, även om Comhem inte officiellt stöder den.

Men för gratiskanalerna fun-gerar alla felfritt. Bildkvaliteten är hög och programväxling går snabbare än med de två mindre mottagarna. Det är tyvärr svårt att förstå vad du ska installera och hur du ska få det att fungera. På skivan ligger också program för andra produkter, och det är lätt att råka välja fel. Efter mycket djupdykande i dokumentationen och ett par missar var vi igång.

Här rekommenderar vi att du använder Windows Media Center. Där hittar vi många kanaler som Anysees egna program inte gör, däribland SVT:s hd-kanaler. Lyckligtvis får du med en rejäl fjärrkontroll som fugerar bra med alla funktioner i Media Center.

De uppgivna systemkraven är väldigt höga, och är satta till en dubbelkärnig processor på 3 gigahertz. Men de är defini-erade med äldre processorer i tankarna. Antagligen går det bra med en lite lägre klockfrekvens men med nyare processor, ­speciellt med fyra kärnor.

+ Bra mottagning. Bra mediecenter-stöd. Klarar betal-tv.
- Krånglig installation. Inte så portabel. Högt pris.


Hauppauge PCTV Nanostick T2 290e
Minipinne med enkel hantering

Nanostick T2 är bara drygt fem centimeter lång och väger 15 gram. Ändå innehåller den allt du behöver för att se på hd-kanaler i det digitala mark-nätet. När du installerat driv-rutiner och program givetvis. När vi gjorde det första gången kraschade installationen för att vi tryckte in pinnen vid fel tillfälle. Ett par omstarter senare var allt på plats, och sedan gick konfigurationen som på räls.

En snabb kanalsökning och alla Boxers gratiskanaler är inlagda. Att gruppera kanaler i listor och navigera program-guiden går som smort. Med Nanostick T2 inkopplad till en takantenn är bildkvaliteten för både hd och vanliga program utmärkt. Utan en bra antenn är den värdelös – med egna antennpinnen i hittar den inte ens kanalinformation vid sökning.

Paus och time shift är lite klumpigt men även om det är svårt att spola till rätt ställe på grund av pilliga kontroller är det inget fel på funktionen rent ­tekniskt. Däremot gillar vi gränssnittet för tv-programinspelning. Snabbt, enkelt och redigt.

Du får med en minimal fjärrkontroll som fungerar ihop med egna programmet, men inte med Windows Media Center. Den är inte så pålitlig långt från mottagaren. Du kan lika gärna använda musen på datorn för att byta program, komma åt programguiden med mera.

Nanostock T2 vinner på sin smidighet och sitt lilla format, en överlag enkel hantering och för ändamålet perfekta program. Vill du hellre köra Windows Media Center finns det heller inga hinder. Priset lockar också. Bara några hundralappar, och sommaren kan vara räddad.

+ Liten och smidig. Lättanvänd. Bra pris. Bra bildkvalitet.
- Oanvändbar utan bra antenn. Vissa problem med fjärrkontrollen.


Elgato Eyetv Diversity
Bästa valet – utan stor antenn

Elgato Eyetv Diversity har visserligen inte hd-möjligheter, men kan vara ett smart val i sommar­stugan ändå. Speciellt om du saknar en bra antenn.

Den lilla mottagaren som ser ut som en större bredbandspinne är i själva verket två stycken i en. Den har två antenn-ingångar och du får med två små antenn-pinnar att ställa på bordet. Mottagningen på en enskild pinne är inget vidare. Har du tur kan det fungera, om inte annat om du pluggar in dig till en ordentlig antenn i stället. Då kan du använda båda samtidigt, spela in ett program och titta på ett annat, eller titta på bägge samtidigt med bild-i-bild.

Programmet som följer med är lite bökigt och har ett långsamt gränssnitt, men fungerar bra för den som är tålmodig.

Det andra du kan använda de dubbla mottagarna till är ännu häftigare. De kan samarbeta för att kraftigt förbättra den ­mottagna signalen. Då beter sig pinnen som en mottagare mot datorn, och du tappar finesserna som bild-i-bild. Å andra sidan finns det risk att du ser något alls, även med de fjuttiga små bordsantennerna. Vi testade på två olika platser och fick bara bra bild på ett ställe, till och med inomhus.

Vore det inte för avsaknaden av hd hade det här varit en riktig höjdare. Nu är den bara ett bra alternativ om du har signalproblem och antennbrist.

+ Smart lösning med dubbla mottagare. Snabb och enkel installation.
- Ingen dvb-t2. Något dyr. Bökigt gränssnitt.