När Ikea meddelade att de skulle börja sälja kompletta hemmabiolösningar var vi många som blev ordentligt förvånade. Vi lyckades få tag på paketet Uppleva med en 32-tums-tv som går loss på strax över 9 000 kronor.

Tv:n i vårt testpaket kommer med en komplett möbel med ljudanläggning och blu-ray-spelare. Det är rätt meckigt och tar någon timme att montera. Detta hade kunnat göras smidigare. Men vi slapp ringa Ikea eller ta hjälp av någon annan. Det går bra att montera ensam och just 32-tums-tv:n är så lätt att det faktiskt går att göra precis allting utan hjälp.

Ikea Uppleva
Tv:n är egentligen svart men kan fås med ram i vitt, svart, och ett par trätoner. Det hela kan sedan kombineras med tv-bänken Bestå, som finns i flera olika färger och utföranden. Tv:n kan också köpas separat för att till exempel fästa på väggen.


Godkänd bild, bra ljud

När det gäller bildkvaliteten hade vi ganska låga förväntningar. Det är trots allt en billig tv och dessa brukar nu för tiden vara helt okej, men ha påtagliga skillnader mot de dyrare modellerna. Uppleva är inget undantag, även om vi konstaterar att den håller en hög lägstanivå. Lite svag i svärtan jämfört med budgetmodeller från LG och Samsung, men det fungerar helt okej vid vardaglig användning. Ett visst brus och ganska bleka färger, men ungefär som vi förväntar oss av en tv i denna prisklass. Ljudet är riktigt bra för det här priset och steroebredden med beröm godkänd. Vi blir faktiskt riktigt imponerade.

Uppleva är en smart-tv som du kan koppla till internet och titta på Youtube, kolla Facebook, Twitter och en del andra tjänster. Det mesta är webbaserade tjänster såsom sport- och vädersajter och en del enkla spel. Här möts vi av ett gränssnitt som förvisso är tydligt och avskalat, men väldigt trögjobbat. Att skriva in adresser i den inbyggda webbläsaren är tidsödande och jobbigt.

Inget vidare för webb

Som grädde på moset är surfupplevelsen katastrofal. Du kan i princip inte surfa från tv:n. Play-tjänster såsom SVT Play fungerar inte på grund av avsaknaden av Flash och en i princip omöjlig styrning av webbläsaren. Några premiumtjänster för att hyra strömmande film finns inte, utan du får vackert klara dig med de ganska basala inbyggda tjänsterna. Du kan ansluta tv:n via en vanlig nätverkskabel, eller köpa till en usb-dongel för trådlöst nätverk.

Ikea Uppleva
Gränssnittet ser enkelt och redigt ut till en början, men visar sig snabbt vara riktigt jobbigt att använda.

Som mediaspelare är den bättre. Du kan ansluta usb-minne med mediafiler eller för inspelning av tv-program. Den spelar gladeligen upp de filer vi testar, däribland högupplösta mkv-filer och vanliga mp4-filer, inklusive undertexter av de vanligaste slagen. Men återigen finns det ett stort problem: gränssnittet. Det är under all kritik och lider av otroligt många dumheter.

Du kan inte spola på ett naturligt sätt i mediaspelaren. Den kommer heller inte ihåg var du var någonstans i filmen utan du får börja om på nytt varje gång.

Virrigt värre
Menyhanteringen är okonsekvent och förvirrande. Menyknappen fungerar i vissa tillfällen och andra inte. Ibland fungerar inte bakåtknappen som vi förväntar oss, och ibland gör den det. Ibland måste du trycka på ”Option” och inte meny.

Det är helt enkelt ett vansinnigt dåligt gränssnitt. Översättningarna är också dåliga och i menyer där exempelvis ”Common Interface” nämns heter det i stället ”Gemensamt Gränssnitt”.

Här måste Ikea se till att tv-tillverkaren TCL fixar till problemen med en programuppdatering.

Ändå är det här ett riktigt kul koncept. Det är en prisvärd lösning för ett komplett hemmabiosystem där precis allt ingår. Där du får en godkänt bra tv som, förvisso dåligt, klarar av internettjänster och som har mediaspelare.

Uppleva säljs till en början endast på Ikea i Kungens Kurva utanför Stockholm, och ska introdiceras på övriga Ikea-varuhus under hösten.

Ikea Uppleva
Tillverkare Ikea, www.ikea.se
Typ: Led-lcd.
3d: Nej.
Tv-mottagare: DVB-C/T/S.
Upplösning: 1080p.
Högtalare: 400 w, 2.1, trådlös subwoofer.
Ljusstyrka: 450 cd/m2.
Ansutningar: 4 st hdmi, 2 x usb, ci+.
Dlna: Nej.
Filstöd mediespelaren: Divx hd, xvid, avi, mp3-4, mkv.
Övrigt: FM-radio, cd/dvd/blu-ray.
Cirkapris 9 100 kronor för 32 tum tv inklusive möbel och ljudsystem.

Plus: Prisvärt för komplett system. Ljudet.
Minus: Gränssnittet. Bildkvaliteten
Betyg (5 av 10)