En av fördelarna med en Android-telefon är flexibiliteten. Till skillnad från exempelvis en Iphone är det enkelt att ställa in en Android-mobil så att den fungerar precis som du vill.

I den här delen av Android- skolan lär du dig hur du gör för att förändra utseende, ändra startsidan, byta bakgrund – men också hur du förbättrar batteritiden och skapar plats för fler appar. Vi har här använt en Sony Ericsson Xperia Mini Pro med Android-version 2.3.4. Din Android-telefon kan ha lite annorlunda texter i inställningarna.

Nackdelen med ett fritt ­system är förstås att det går att göra fel. Om telefonen skulle börja krångla kan du titta i vår felsökningsguide nedan. Där visar vi några av de vanligaste felen – och hur enkelt det är att lösa dem.

Hur styr jag min ­startskärm?
Startskärmen är det du ser när du slår på telefonen, och här kan du samla de appar som du använder oftast.

För att lägga till en app pekar du på Programskärmsikonen för att visa samtliga appar. Välj den du vill lägga till och håll kvar fingret. Efter några sekunder försvinner applistan och i stället ser du Startskärmen tillsammans med appens ikon. Flytta fingret dit du vill ha ­ikonen och släpp.

Om du vill slänga ikonen är det bara att peka på den, hålla kvar fingret och dra till Papperskorgen – som dyker upp längst ned på skärmen. Själva appen påverkas dock inte. Det du slänger är bara en genväg.

Skulle Startskärmen bli full kan du dra med fingret åt höger eller vänster. Då ser du nya skärmar där du kan samla dina ikoner.

trimma android
Favoriter. På Startskärmen ­samlar du sådant du vill ha snabb tillgång till.

Vad är en widget?
Du kan även lägga så kallade widgetar på Startskärmen. En widget kan exempelvis visa väderprognoser, kalendrar eller dina vänners Facebook-uppdateringar. Många appar skapar automatiskt en widget, men du kan också hämta dem på Google Play.

För att lägga till en widget trycker du på Meny-knappen och väljer Lägg till, Widgetar. Nu ser du alla tillgängliga ­widgetar, och den du pekar på hamnar på Startskärmen.

Du flyttar och kastar ­widgetar på samma sätt som med appar (se ovan).

Vad är en genväg?
Många appar skapar även så kallade Genvägar som du kan lägga på Startskärmen. Du kan exempelvis lägga spelnings­listor till din musikspelare eller bokmärken till sajter du ofta besöker. För att göra det här väljer du Meny-knappen, Lägg till, Genvägar och gör ett val i listan.

Du flyttar och kastar gen­vägar på samma sätt som du gör med appar (se ovan).

trimma android
Snabbis. Du kan lägga till många olika saker på din startskärm.

Hur byter jag utseende?
För att ge din smartphone ett mer personligt utseende kan du byta bakgrundsbild, det gör du genom att peka på Meny-knappen och välja Bakgrund. Peka på Bakgrundsbilder och på den bild du vill använda. Du kan även klicka på Galleri för att använda något av dina egna foton eller på Levande bakgrunder, alltså sådana som är animerade.

Kan jag byta ­tangentbord?
Din smartphone har ett virtuellt tangentbord för att mata in text, men det här går att byta ut. Vill du skriva på ett annat språk kan du ladda hem ett utländskt tangentbord på samma sätt som du laddar hem appar på Google Play.

Ett av de bästa heter Swiftkey, och förutom att låta dig växla språk har det ett inbyggt minne så att det föreslår ord som du använder ofta.

För att växla mellan olika tangentbord och språk pekar du på Inställningar, Språk och tangentbord och gör där ditt val.

Hur säkerhetskopierar jag det jag har i mobilen?
Din telefon kan säkerhets­kopiera lösenord och inställningar på Googles servrar. Poängen är att de inte för­svinner om du byter telefon. När du installerar appen på nytt följer dina inställningar med.

Slå på eller av funktionen genom att peka på Inställningar, Sekretess och välj Säkerhets­kopiera mina data och Automatisk återställning.

trimma android
Räddningsplanka. Om du vill kan Android säkerhetskopiera dina inställningar.

Hur använder jag ­telefonen som router?
En smart funktion i Android är att du kan dela med dig av din internetuppkoppling. ­Telefonen kan med andra ord fungera precis som en vanlig trådlös router, och du kan surfa via telefonen från en surfplatta eller dator.

Det här kallas för tethering, och du kan använda det i Android 2.2 och senare ­versioner.

Slå på funktionen genom att välja Inställningar, Trådlöst och nätverk, Internetdelning och bärbar hotspot, Inställningar mobil Wi-Fi-surfpunkt. Kryssa i Mobil-Wi-Fi-surfpunkt. Om du vill ändra routerns namn och lösenord klickar du på Konfigurera Wi-Fi-surfpunkt.

Att lösenordsskydda sin ­router är att rekommendera om du inte vill att någon annan ska kunna surfa på din bekostnad.

trimma android
Generös. Din smartphone kan bli en router – men några klick.
_______________________________________________________________

Häng med i Android-skolan – här är alla 4 delarna

Del 1. Kom igång med din smarta mobil.
Så fungerar Android – och så kommer du igång med din smartphone. (Skolan finns här.)

Del 2. Fixa apparna – lätt och säkert.
Det här är en Android-app, och så får du full kontroll över den. (Skolan finns här.)

Del 3. Trimning och problemlösning.
Skräddarsy din telefon och lös problemen med vår felsökningsguide. (Den här skolan.)

Del 4. Överkurs: Lås upp med rootning.
Många tillverkare låser telefoner, men genom ”rootning” tar du bort låset och tar full kontroll. (Skolan finns här.)

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Android.
Det här behöver du:

  • En smartphone med Android.

Det här lär du dig:

  • Hur du ändrar telefonens inställningar.
  • Att trimma telefonen så att batteritiden blir bättre.
  • Vad du kan göra när ingenting fungerar som du vill.