Som väntat visade Microsoft i dag upp en ny surfplatta som kommer att tillverkas av Microsoft självt. Det är första gången Microsoft väljer att tillverka en konsumentdator på egen hand.

Surfplattan Surface ska inte förväxlas med Microsofts bordsdator som tidigare bar samma namn, men som nu döpts om till Microsoft Pixelsense.

microsoft surface

Microsoft Surface kommer i två modeller, en enklare modell som kör Windows RT på en Arm-processor och en modell som har Intel-processor och kör Windows 8 Pro. Surface med Windows RT kommer antagligen att fokusera på konsumentmarknaden medan Surface med Windows 8 Pro vänder sig till proffsen och företagsanvändarna.

Surface RT använder Nvidias Tegra-processor, Microsoft har inte uppgett vilken processormodell det gäller, men det är sannolikt en Tegra3 med fyra kärnor. Surface med Windows 8 kör på tredje generationens Intel Core i5 Ivy Bridge.

Microsoft har varit mycket snålt med detaljer kring de tekniska specifikationerna, men uppger att mer information kommer när Surface släpps vid ett senare tillfälle. Nedanstående tabell visar vad vi vet än så länge.

surface windows rt 8 pro jämförelse

Båda modellerna kommer med en bildskärm på 10,6 tum, men Surface för Windows RT kommer endast att klara av hd-upplösning (720p). Modellen med Windows 8 Pro kommer däremot att stödja full hd (1080p).

Microsoft har ännu inte bekräftat vilken upplösning bildskärmarna kommer att erbjuda, men troligtvis får Surface RT en upplösning på 1280 x 720 pixlar medan Surface Windows 8 får en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. Båda surfplattornas bildskärmar är dock i 16:9-formatet.

Surface med Windows 8 kommer även att bli något större och tyngre i formatet, något som sannolikt är ett resultat av den bättre bildskärmen och det kraftfullare batteriet.

En annan intressant detalj med Microsoft Surface är fodralen. Fodralen är endast tre millimeter i tjocklek och finns i flera olika färger. Insidan av fodralen erbjuder dessutom ett tangentbord, en finess som klår Apples fodral för Ipad.

Microsoft har inte meddelat varken tillgänglighet eller pris för de båda surfplattorna. Vad gäller tillgänglighet kommer Surface med Windows 8 att släppas tre månader efter RT-modellen.

Vad gäller pris uppger Microsoft att Surface RT kommer att ligga i samma prisklass som konkurrerande surflattor med Arm-processorer. Surface med Windows 8 kommer enligt företaget att hamna i samma prisklass som konkurrerande ultrabooks.

IDG News