Om du vill ha en egen webbserver eller bara vill kunna komma åt din dator utifrån internet för att till exempel fjärrstyra den, kika på din webbkamera eller hämta filer är det nästan nödvändigt med en egen webbadress. Annars måste du komma ihåg ett ip-nummer, som dessutom kan ändras emellanåt.

Det här kan du åstadkomma med hjälp av en gratis så kallad dns-tjänst som erbjuder ett antal adresser att välja bland. Du har ingen större valfrihet och det blir kanske inte någon kanonadress, men det är ju gratis.
webbadress port
När du väl har en adress kan du sedan surfa till den för att komma till ditt eget nätverk. Om du har en router, måste du dock göra inställningar i den för att kunna komma vidare till någon dator i nätverket – se mer om det i guiden på sida 2 nedan.

Så här skaffar du en internetadress till din pc

webbadress port
1. Konto. Vi har valt tjänsten No-IP. Surfa till www.no-ip.com och klicka No-IP Free. Ange din mejladress och klicka på Sign Up Now. Fyll i uppgifterna och klicka på I accept, create my account. Avvakta ett bekräftelsemejl och klicka på aktiveringslänken i detta.

webbadress port
2. Skapa adress. Logga in på ditt nya konto och klicka på Add a host. Välj ett domännamn som du gillar i rullisten till höger och skriv in önskat namn vid Hostname (du kan behöva prova flera gånger innan du hittar ett som är ledigt). Klicka på Create Host.

webbadress port
3. Hämta program. Din nya adress är nu klar och fungerar. Men då din egen ip-adress är dynamisk och kan förändras måste du hålla den uppdaterad med ett program. Klicka på Download, sedan på Windows och sedan på Download-länken. Installera och kör programmet.

webbadress port
4. Uppdatera. Ange dina inloggningsuppgifter i programmet och klicka på OK. Bocka för din nya adress och klicka på Save. Välj File, Preferences och bocka för Run on startup eller Run as system service. Klicka OK. Stäng programmet som nu håller din adress uppdaterad.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel (Avancerad).
Program: Windows (alla versioner).
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du skaffar dig en egen gratis webbadress (sida 1).
  • Styra internetanrop till rätt dator i ett nätverk (sida 2).