Missa inte de andra delarna i PC för Allas serie 333 topptips.


186. Dra och släpp när du laddar upp
Google Drive
Du behöver inte gå in i några menyer för att ladda upp enstaka filer till Google Drive. Det räcker med att ta tag i filen i den mapp där den ligger på din dator och släppa den i webbläsarfönstret när du är inloggad i tjänsten.

187. Utnyttja mallarna
Google Drive
Precis som Microsoft Office har även Google Drive mängder med mallar du kan dra nytta av när du skapar ett nytt dokument. När du trycker på Skapa i vänsterpalten går du till Från mall för att se utbudet.

188. Anpassade nyheter
Google Nyheter
Google Nyheter har förmågan att hålla reda på vilka nyheter du har läst tidigare och anpassar i viss mån också rubrikerna efter detta. Allt som krävs för att aktivera den funktionen är att du loggar in i tjänsten med ditt Google-konto. Om du vill se den standardiserade nyhetssidan igen rullar du bara ned sidan till botten och trycker på Standardversion för Sverige.

189. Spara lokala kopior
Google Drive
Det kan vara klokt att spara ned lokala kopior av filer du har lagrade hos Google Drive. Markera alla filer du vill spara lokalt, klicka på rullgardinsmenyn Mer och välj Hämta. Gör de inställningar du önskar och tryck på Hämta.

190. Importera rss-trådar
Google Reader
Du som redan använder en läsare (det kan vara en tjänst eller ett program) för rss-prenumerationer och vill testa hur Google Reader fungerar kan importera ditt nuvarande rss-flöde. Spara först det i opml-formatet och tryck sedan på kugghjulet i Google Reader och välj Inställningar för Reader, Importera/Exportera.

191. Chatta i stället för att mejla
Gmail
Innan du svarar på ett mejl kan du kolla in avsändarens lilla kontaktruta till höger om mejlet. Där ser du om personen är inloggad, och om så är fallet har du möjlighet att inleda en chatt i stället för att mejla, något som kan spara tid.

192. Tagga någon i ett inlägg
Google+
För att tagga någon i ett inlägg skriver du ditt meddelande som vanligt och trycker sedan på + och skriver in namnet på personen, exempelvis ”+Mikaela Rörstrand”.

193. Filtrera inkommande mejl
Gmail

Skapa filter för att sortera inkommande mejl på olika sätt. Börja med att klicka på valfritt mejl och tryck på menyn Mer strax ovanför. Tryck på Filtrera meddelanden som dessa och ange de inställningar du önskar.

194. Ignorera störande inlägg
Google+
När du har kommenterat ett inlägg får du hela tiden uppdateringar när andra gör kommentarer, något som kan bli tröttsamt ibland. Sätt stopp för detta genom att trycka på nedåtpilen i övre högra hörnet av ett inlägg och klicka på Ignorera detta inlägg.

195. Begränsa aviseringarna
Google+
I takt med att du samlar på dig fler och fler vänner på Google+ kommer det också att komma in allt fler aviseringar från tjänsten i din inkorg. Om mejlen blir för många kan du begränsa dem genom att klicka på kugghjulet i det övre högra hörnet och trycka på Inställningar. Gå därefter till Få aviseringar.

196. Turlista för kollektivtrafiken
Google Maps
Google Maps verktyg för vägbeskrivning visar inte bara kortaste rutten mellan punkt A och punkt B - den har också koll på kollektivtrafiken. När du har verktyget framme anger du först mellan vilka platser du vill åka, men innan du trycker på Hämta vägbeskrivning klickar du på bussikonen ovanför. Notera att verktyget funkar olika bra i olika städer.

197. Skrivbordsaviseringar
Gmail

Även när du inte visar fönstret för Gmail kan du få aviseringar
om nya mejl och inbjudningar till chatt, och detta direkt på skrivbordet. Klicka på kugghjulet, välj Inställningar, Allmänt och gå ned till Skrivbordsaviseringar och klicka i vilka aviseringar du vill ha. Notera att detta endast fungerar med webbläsaren Chrome.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning