Börja använda Google Drive – i tre enkla steg

1. Surfa till drive.google.com. Om du har en Gmail-adress är det bara att logga in – annars klickar du på Skapa konto.

2. Fyll i ditt namn och välj ett användarnamn, som också blir din Gmail-adress. Vill du inte ha en sådan kan du välja Jag föredrar att använda min nuvarande e-postadress.

3. Fyll i dina uppgifter, klicka på Nästa steg och följ instruktionerna. När du är klar kan du börja använda alla Drive-tjänster.

Så håller du koll på dina filer

Drive dump
Klicka på bilden för att se i stort format.

Dator 

Om du använder dator når du dina filer genom att surfa till drive.google.com. I mitten av fönstret hittar du dina mappar och filer (A) och du öppnar dem genom att dubbelklicka. Om du i stället klickar en gång visas ett verktygsfält (B) där du kan dela filen med andra, slänga den – eller använda menyknappen till höger för att exempelvis flytta filer eller ladda hem filen till hårddisken. Det går också att klicka och dra för att flytta ikonerna. Dessutom kan du högerklicka för att få fram fler alternativ.

I menyn till vänster (C) väljer du vad som ska visas. Min enhet visar exempelvis alla enheter och Senaste visar filerna utifrån deras ålder.
Genom att klicka på Nytt (D) skapar du nya dokument eller tomma mappar. Härifrån kan du också välja Fil- eller Mappöverföring för att ladda upp material på Google Drive.

Du kan också dra filer mellan Utforskaren på din dator och det här webbläsarfönstret – precis som om det varit en mapp.

Mobil

Du kommer självklart också åt dina filer med mobilen och surfplattan. Det enda som krävs är appen Google Drive, som du laddar hem via Google Play (Android) eller App Store (Iphone/Ipad).

Upplägget är detsamma som på webben. Skillnaden är dock att du måste klicka på menyknappen (E) för att få fram huvudmenyn och plus-ikonen (F) för att skapa dokument och mappar. Om du vill ladda upp en fil från din Android-enhet gör du det enklast via funktionen Dela som finns inbyggd i alla appar. I den lista som visas väljer du Spara på Google Drive.

Du kan använda Google Drive-appen för att granska dina dokument. För att redigera dem eller skapa nya måste du dock först ladda ned de fullständiga apparna Google Dokument, Google Kalkylark och Google Presentationer från Google Play eller App Store.