Smart program synkar datorn med Drive

Det enklaste sättet att använda Google Drive på datorn är att installera ett synkprogram. Det förvandlar molnet till en mapp – och sköter uppladdningen med automatik.

Som du såg ovan är det enkelt att använda Google Drive i valfri webbläsaren eller via en mobilapp.

Det här fungerar förstås bra för tjänster som Google Dokument eller om du tar bilder med din Android-mobil.

Om du däremot är van att hantera filer på traditionellt sätt i datorn kan det vara lite knöligt att manuellt ladda upp och ned dem från Google Drive. Lyckligtvis finns det en lösning, nämligen att skaffa ett så kallat synkroniseringsprogram för datorn.

Programmet är gratis och det gör egentligen bara en sak: Att skapa en mapp som heter Google Drive på din hårddisk. Det här är en helt vanlig mapp, men allt du lägger här kopieras automatiskt till Googles servrar. På samma sätt sparas allt som ligger på Google Drive över till den här mappen. Det spelar ingen roll om det är musikfiler, digitala bilder eller textdokument – allt synkas.

Det som händer är alltså att filen i sin helhet ligger på din hårddisk, vilket gör att du inte är beroende av en bra internetuppkoppling.

Det kan förstås vara frestande att använda Google Drive som backup-program, men det är finns ett tydligt problem. Drive-mappen och datorn är varandras spegelbilder, så om du raderar en fil eller gör en olycklig redigering på datorn så påverkar det också din näthårddisk. Det kan därför vara klokt att även använda en annan backuplösning.

Något som däremot är smart är att Google Drive-programmet kan installeras på fler än en dator. Om du gör det skapar du ett slags privat nätverk som gör att du kommer åt alla filer från samtliga hopkopplade datorer.

En annan smart funktion är att du själv väljer vad som ska synkroniseras till vilken dator. Om du exempelvis har en stor samling med utrymmeskrävande digitalbilder och filmer behöver du inte hämta dem till alla anslutna datorer.

Gör så här

1. Surfa till www.google.com/drive/download och klicka på Ladda ned för PC. Klicka på Godkänn och installera.

2. Spara filen på Skrivbordet och dubbelklicka för att starta installationen. Godkänn eventuella varningar och starta installationsprogrammet genom att klicka på Kom igång.

3. Logga in med din Gmail-adress och ditt lösenord och gå igenom guiden som förklarar hur programmet funkar.

Synkroniseringsalternativ

4. I sista steget kan du välja Synkroniseringsalternativ. Gör du det får du bestämma vilka undermappar som ska synkroniseras – och du kan även göra andra avancerade inställningar.

5. När synkroniseringen är klar hittar du alla dina filer i mappen Google Drive, som dyker upp i Utforskaren. Du kan också öppna den genom att dubbelklicka på den Google Drive-ikon som dyker upp bredvid klockan längst ned till höger. Om den inte syns kan du klicka på pilen som gör att alla ikoner visas.

Synkronisering

6. Vill du ändra inställningar är det bara att högerklicka på Google Drive-ikonen. Välj menyknappen uppe till höger så kan du pausa synkroniseringen, stänga av den helt eller välja Inställningar för att ändra mer.