Senaste ultrabook-datorn från Asus har modellbeteckningen UX31A och har fått namnet Zenbook Prime, samma namntillägg som den lite bättre versionen av Asus surfplatta Transformer. Även här är det ett par saker som gör att den skiljer sig markant från föregångaren, och även från andra konkurrenter i samma klass.

För det första har vi här både senaste och snabbaste hårdvaran från Intel. En Intel Core i7-processor, där vi annars mest sett Core i5 i ultrabook från andra tillverkare. Det ger en liten extra prestandaskjuts. Dock inte så stor att vi tycker att det är en avgörande faktor för om du ska välja denna eller någon annan dator. Det är fortfarande en lågvoltsprocessor med två kärnor, och skillnaden mot de bättre av de Core i5 vi hittar i andra nya ultrabook-pc kan vägas upp av andra faktorer. Allt från kylningens effektivitet till ssd-lagringens prestanda.

Asus Zenbook Prime (UX31A-R4004V)
Minimal skillnad. Den enda egentliga designskillnadeb vi kan se mellan Zenbook Prime och gamla Zenbook är att tangentbordet nu har svarta knappar i stället för föregångarens silvriga.

Utmärkt batteritid
Zenbook Primes ssd hör dock till de snabbare, vilket också är en av de saker som Asus själva skryter med. Unikt snabb är den dock inte, utan en och annan konkurrerande ultrabook kan skryta med samma hastigheter och rappa sökning, eller till och med lite bättre. Kylningen är också den välbyggd och verkar göra sitt jobb, inga delar av datorn blir obekvämt varma när vi pressat den ett tag med benchmarkprogram.

En av förbättringarna i Ivy Bridge är strömsnålheten, och Asus utnyttjar detta väl. De kompletterar med egna strömsparfunktioner och ett enkelt sätt att växla mellan prestanda- och snik-läge. En annan orsak till detta är bildskärmen som har riktigt hög ljusstyrka. Även när vi drar ned ljusreglaget i botten är skärmen väl användbar inomhus. Som mest får vi ut över nio timmar batteritid.