Nya rykten pekar på att Googles kommande surfplatta som uppges heta Nexus 7 kommer att kosta 199 dollar för en modell med åtta gigabyte lagringsutrymme, och 249 dollar för en modell med 16 gigabyte lagringsutrymme. Det betyder ett svenskt pris någonstans i regionen 2 000 och 2 500 kronor.

Med tanke på den hårdvara som Nexus 7 förväntas utrustas med tror analytiker att det kommer bli svårt för Google att tjäna några pengar på själva surfplattan. Det kan enligt vissa analytiker till och med betyda att Google subventionerar surfplattan.

– Om Google vill ge sig in på marknaden för surfplattor måste man erbjuda en billig, men samtidigt kraftfull enhet för att kunna lyckas, säger Jack Gold på analysföretaget J. Gold Associates.

Han tror att subventioneringen sträcka sig till flera hundra dollar per platta. I dag tjänar Google i stort sett ingenting på surfplattor med Android från andra tillverkare, så företaget måste tjäna in pengarna på appar och innehåll, säger Jack Gold.

– Med tanke på att plattkriget trappas upp, nu senast från Microsofts sida, måste Google satsa på en aggressiv prisstrategi för att kunna ta sig in på marknaden, säger Carolina Milanesi på analysföretaget Gartner.

Apple leder ligan med 40 miljoner sålda Ipad under 2011, där den billigaste modellen kostar 499 dollar. Det finns enligt Carolina Milanesi därför definitivt rum för surfplattor med lägre priser.

Amazon lyckades bra i slutet av förra året med Kindle Fire som kostade endast 199 dollar, men det är mer en läsplatta än riktig surfplatta då den kommer med en begränsad version av Android. Dessutom kan Kindle Fire inte användas för Googles tjänster, som app-butiken Google Play.

– Det måste kännas frustrerande för Google att den Androidplatta som lyckats bäst hittills är Amazons Kindle. Google är desperat att få fart på surfplattor med Android och få igång ekosystemet som driver dem, säger Tom Mainelli på analysföretaget IDC.