Den ena Android-telefonen är inte den andra lik. Har du en Samsung ser gränssnittet annorlunda ut än på en HTC, och en Sony skiljer sig från en LG.

Förklaringen ligger i att din smartphone egentligen har två olika system. I botten finns Android, som är Googles operativsystem för surfplattor och smarta mobiler. Ovanpå det finns ett skal som telefon-tillverkaren har tagit fram, och det här är förklaringen till att det du ser på en Samsung- och en HTC-mobil kan se ganska olika ut – även om de kör samma version av Android.

Förhindrar uppdateringar
För de flesta användare är det här en bra lösning. Skalet gör att telefonen och Android fungerar bra ihop, och den tillför ofta nya och smarta funktioner. Det kan exempelvis handla om att koppla ihop dina vänners Facebook- och Twitter-uppdateringar med telefonboken eller att ge dig en smidigare kalender.

Men det finns ett problem, och det är att du som använ­dare blir ganska låst. Du kan exempelvis inte uppdatera till en ny version av Android om inte tillverkaren tar fram en egen uppdatering. Ja, många tillverkare struntar helt i att anpassa sina gamla telefoner till nya Android-versioner, och det gör att du får klara dig utan alla nya finesser.

En annan nackdel är att många tillverkare tjänar extra pengar på att fylla sina telefoner med sponsrade skräpprogram som inte går att ta bort.

På en gammal telefon som har dåligt med minne kan det betyda att du inte kan installera de appar som du faktiskt vill ha.

Lås upp mobilen
Lösningen på det här problemet kallas för rootning, och på mer begriplig svenska handlar det om att låsa upp din mobil. Du tar helt enkelt bort tillverkarens skal och begränsningar och får ett rent Android. När du har gjort det kan du exempelvis ladda ned en ny Android-version.

android rootningAtt roota sin telefon skulle kunna jämföras med att for­matera om datorns hårddisk och installera en helt ren Windows-version. Men medan Windows-installationen är något enkelt är det komplicerat att roota en Android.

Varken Google eller till­verkarna förser sina kunder med något enkelt verktyg, utan du är hänvisad till lösningar som har tagits fram av privata entusiaster. För att ytterligare komplicera det hela krävs olika verktyg för olika mobiler – och de är sällan speciellt användar-vänliga. Som du ser på nästa sida finns det dessutom massor med fallgropar när du försöker roota din telefon.

De verktyg och program som finns måste du hämta på nätet, och det gör att du i värsta fall väljer ett farligt program som öppnar din telefon för virus och trojaner.

Ingen garanti
Rootning är inget som till­verkarna rekommenderar – och många arbetar aktivt för att hindra användarna från att roota. Som regel slutar dess­utom garantin att gälla, så i värsta fall kan resultatet bli att din telefon helt går sönder utan att du kan få någon hjälp.

Det enda du kan göra är att gå ut på internet och leta efter tips och råd i olika engelsk­språkiga forum, och sådana finns det gott om. Rootning har nämligen blivit lite av en sport för teknikentusiaster, och utmaningen är att lyckas knäcka tillverkarnas lås.

Att mot tillverkarens vilja låsa upp telefonen har länge varit populärt i Apple-världen, där det kallas för ”jailbreaking”. Förklaringen är att en Iphone är betydligt hårdare låst än en Android, och då blir behovet större.

Ja, som du kanske anar är rootning ingenting vi rekommenderar den tekniskt ovana. PC för Alla har testat ett antal olika rootningsverktyg på flera olika telefoner – och inget har varit enkelt eller problemfritt.

Har du en ny och fullt fungerande telefon är det sällan värt att roota den. Har du däremot en gammal modell som du inte kan använda eftersom du tycker att Android-versionen har blivit uråldrig, ja i så fall kan det förstås vara värt att testa om du kan ge den nytt liv genom rootning.
__________________________________________________________________

Häng med i Android-skolan – här är alla 4 delarna

Del 1. Kom igång med din smarta mobil.
Så fungerar Android – och så kommer du igång med din smartphone. (Skolan finns här.)

Del 2. Fixa apparna – lätt och säkert.
Det här är en Android-app, och så får du full kontroll över den. (Skolan finns här.)

Del 3. Trimning och problemlösning.
Skräddarsy din telefon och lös problemen med vår felsökningsguide. (Skolan finns här.)

Del 4. Överkurs: Lås upp med rootning.
Många tillverkare låser telefoner, men genom ”rootning” tar du bort låset och tar full kontroll. (Den här skolan.)

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

  • En telefon med Android.

Det här lär du dig:
Vad rootning betyder.
För- och nackdelar med rootning.
Vad du kan göra när inget fungerar som du vill.