Under Googles utvecklarkonferens, Google I/O, presenterade företaget i går flera spännande nyheter. Störst fokus fick den nya surfplattan Nexus 7 samt Android 4.1 Jelly Bean, båda släpps nästa månad.

En annan produkt som få var beredda på är Nexus Q, en titanfärgad liten metalboll som är tänkt att fungera som ett mediecenter för dina Androidenheter. Nexus Q påminner mycket om Apples Apple TV, en liten mediehub som kan användas för att titta på film samt strömma bild och ljud från IOS-enheter.

google nexus q

Nexus Q kommer att fungera på ungefär samma sätt. Med hjälp av en smartphone eller surfplatta som har stöd för Android Beam (nfc) kan du strömma filmer och musik till Nexus Q som i sin tur ansluts till din tv-apparat.

Googles tidigare försök med Google TV har inte visat sig speciellt framgångsrikt och företaget försöker nu släppa en mindre enhet med liknande funktioner. Nexus Q är dock inte billig. Enheten kostar 299 dollar i USA (cirka 2 100 kronor). Kablar eller fjärrkontroll ingår inte, och den fungerar endast med Androidenheter som är kompatibla med Android Beam.

Detaljerade specifikationer för Nexus Q hittar du på Googles webbplats. Det finns ännu inte någon information om den kommer att säljas i Sverige.