PC för Allas programbank är en av Sveriges mest populära sajter för att ladda hem program. Här finns tusentals program som inte kostar en krona att använda. Alla är utvalda av en redaktör och testade så att de inte innehåller virus och trojaner. På sajten finns också en kort beskrivningar av varje program.

Många av programmen är på engelska, men det finns även ett stort utbud svenskspråkiga program, och de är populära. Hela 12 av programmen på Topp 20-listan är svenska.

Förutom säkerhetsprogram visar PC för Allas sammanställning av nedladdninsstatistiken att svenska surfare gillar nyttiga verktyg. Städprogrammet Ccleaner, ligger exempelvis tvåa på listan, och andra populära verktyg är Advanced Systemcare och Smart Defrag.

Den tredje stora gruppen gratisprogram handlar om att organisera och förbättra kvaliteten på sina digitalbilder. Program som Gimp, Picasa och Photoscape lockar en nedladdningar.

”Svenskarna är smarta människor”

På tjeckiska AVG är man glada över att deras antivirusprogram toppar PC för Allas nedladdningslista.
- Det här är fantastiska nyheter, säger Tony Anscombe, som är ambassadör för gratisprodukter på AVG. Jag tror att AVG Free har blivit så populärt för att svenskarna är smarta människor. De vet att de måste skydda sin dator, men de vet också att det här inte behöver kosta massa pengar.

En annan förklaring tror Tony Anscombe är att AVG nyligen lanserade tekniken ”Do Not Track” gratis för alla användare.
- Det ger kunden möjlighet att ta kontroll över vilka data som ska delas via webbläsaren. Funktionen har blivit väldigt populär, och Sverige är inget undantag.

Många ställer frågan hur det kommer sig att AVG, som är ett kommersiellt företag, kan skänka bort produkter gratis. Tony Anscombe ger fler förklaringar.
- Vi känner att alla har en rätt att skydda sin dator. Men samtidigt har vi också betalversioner för många av våra produkter. Det gör att vi kan erbjuda extra funktioner för de som vill ha mer. På så sätt kan alla få ett grundläggande skydd gratis, och sedan kan kunderna bestämma vilka funktioner de vill betala extra för.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning