1. AVG Antivirus Free Edition 2012
Varför betala för ett antivirusprogram när man kan få det gratis? AVG är det program som just nu toppar vår lista, och det var också det program som fick bäst betyg när PC för Alla testade gratis antivirusprogram i nummer 6/2012 (finns i kiosk nu).

Språk: Engelska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.123350


2. Ccleaner
Med Ccleaner i datorn går det att plocka bort onödiga program, filer och annat skräp som dröjer sig kvar. Resultatet blir en snabbare och stabilare dator.

Typ: Verktyg.
Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.124629


3. Mario Forever
PC för Allas programbank innehåller inte speciellt många spel, men ett av dem har faktiskt placerat sig på bronsplats: Mario Forever. Som namnet skvallrar om är det här ett spel där Mario ska hoppa och studsa för att förflytta sig mellan olika nivåer.

Språk: Engelska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.198357


4. Openoffice
Openoffice ärett av de mest kända gratisprogrammen. Det är ett kontorspaket med verktyg för bland annat ordbehandling, kalkyl och presentation. Openoffice påminner på många sätt om Microsoft Office, och det är i princip lika bra. Skillnaden är att medan Microsoft Office åtminstone kostar en tusenlapp är Openoffice gratis.
Språk: Svenska
Länk: pcforalla.se/openoffice


5. VLC Media Player
Om du brukar ha problem att titta på videofiler kan du installera VLC. Det här är en mediespelare som klarar av nästan alla filformat, utan att du behöver ladda hem något extra. VLC har ett enkelt och avskalat gränssnitt, och fokuserar på det viktiga nämligen att spela upp film och andra medier.

Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.120940


6. Advanced Systemcare Free
Windows är på många sätt ett dåligt system. Använder du datorn mycket blir den ganska snart långsam och behöver ”städas upp”. Advanced Systemcare är ett program som fixar det åt dig. Det ser till att datorn blir snabbare och mer stabil.

Språk: Engelska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.159410


7. Ad-aware
Spionprogram är ett av datoranvändarnas problem. Det handlar om program som visserligen inte är lika elaka som virus utan som bara övervakar ditt surfande. Utifrån dina vanor fick du sedan reklam. Ad-aware är ett program som skyddar mot spioner och andra oönskade program.

Språk: Engelska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.125673


8. Gimp 2.6.11
Gimp har kallats för fattigmans Photoshop. Det här är med andra ord ett program som du använder för att förbättra kvaliteten på dina digitalbilder – men också för att på olika sätt manipulera dem. Gimp är otroligt rikt på finesser, men vissa uppfattar att det är lite krångligt att använda.

Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.159476


9. Picasa
Fotoprogrammet Picasa är raka motsatsen till Gimp. Det innehåller inte så många finesser, men är busenkelt att använda.
Förutom att redigera bilder använder du Picasa för att hålla ordning på ditt bildbibliotek. Du kan söka, skapa album, lägga till taggar och annat som gör att det är lättare att hitta rätt bilder.
Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.123923


10. 7-Zip 9.20
Om du ska skicka filer via mejl eller via andra kanaler på internet kan det vara bra att komprimera dem. Det betyder att ett stort antal filer slås ihop till en, och att de sparas på ett sådant sätt att de tar mindre plats. Det vanligaste programmet för att komprimera heter Winzip, men 7-Zip gör samma sak utan att kosta pengar.

Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.126225


11. Revo Uninstaller
När du avinstallerar ett program i Windows kan det hända att allt inte följer med. Det kan bli kvar en del skräpfiler som tar plats och gör datorn mindre stabil. Revo Uninstaller är gratisprogrammet som fixar det. Programmet hjälper dig helt enkelt att avinstallera Windows-program till hundra procent.

Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.159791


12. Youtube Downloader
Ett problem med Youtube är att du måste ha en internetuppkoppling för att kunna titta. Det händer också att filmklipp plockas bort från Youtube av olika orsaker. Vill du spara filmer från Youtube på din egen dator kan du skaffa Youtube Downloader. Skriv bara in adressen till ett Youtube-klipp i programmet så sparas det som en fil på din hårddisk.

Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.329881


13. Smart Defrag
Om du har en dator som kör Windows XP kan du få problem med att hårddisken blir fragmenterad. Det betyder att filerna ligger utspridda på hårddisken, och resultatet kan bli att datorn blir segare. I värsta fall kan den till och med krascha. Lösningen på det här heter defragmentering. Ett verktyg för det här finns i Windows, men Smart Defrag lovar att göra ett bättre jobb.

Språk: Engelska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.194902


14. Photoscape 3.6
Det finns många populära program för att arbeta med sina digitalbilder, och Photoscape är ett av dem. Programmet klarar av all grundläggande bildredigering som du kan behöva, och det finns även bra verktyg för att redigera många bilder samtidigt.
Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.210380


15. K-Lite Codec Pack Full
Om du använder Windows Media Player för att titta på film har du kanske märkt att programmet ibland protesterar. Har du en fil i ett konstigt format kan programmet efterlysa en så kallad codec.
Lösningen kan vara att byta till VLC (se ovan), men du kan även installera K-Lite Codec Pack. Det här är en samling med de viktigaste codecar som behövs för att titta på film i konstiga format.
Språk: Engelska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.133814


16. Spybot Search & Destroy
Spybot är ett program som gör ungefär samma sak som Adaware (se ovan). Det söker efter spionprogram och raderar dem sedan från din hårddisk. Resultatet blir (förhoppningsvis) en snabbare och säkrare dator.

Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.124331


17. Avira Antivir Personal
Du som inte vill använda antivirusprogrammet AVG, som toppar listan, kan i stället välja Avira. Även det här är ett bra och lättanvänt virusskydd som skyddar din dator.
Språk: Engelska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.159463


18. Undelete Plus
Bara för att du har slängt bort en fil är den inte borta för evigt. Med hjälp av programmet Undelete Plus kan du återuppväcka filen från de döda. Undelete Plus fungerar både på vanliga hårddiskar och på kamerans minneskort. Det är dock viktigt att du slutar att spara filer/fotografera så snart du upptäcker att en fil saknas. I annat fall riskerar du att skriva över den, och då kan inte ens Undelete Plus göra något.
Undelete Plus är gratis, men för att kunna rädda dina filer krävs registrering och betalning. Ett gratisprogram som gör samma jobb är Recuva. Läs mer om programmet här.
Språk: Engelska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.125164


19. Google Earth 6
De flesta känner till Google Kartor (Maps), som är en sajt där du kan se kartor och satellitbilder över hela världen. Vill du titta på bilderna i ett häftigare gränssnitt kan du installera Google Earth. Programmet låter dig se jorden från ovan, ungefär som om du vore en kosmonaut. Sedan kan du zooma dig ner för att få fler och fler detaljer. Ja, i många städer kan du zooma in så långt att du kan se hus och bilar.

Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.126270


20. Utorrent
Fildelning handlar inte bara om piratkopiering. I grund och botten är det här bara en högst laglig och hederlig teknik för att på ett snabbt och effektivt sätt sprida stora filer på internet.
För att kunna använda den så kallade bittorrent-tekniken för att dela filer krävs ett program, och ett av de mest populära heter Utorrent.

Språk: Svenska
Länk: pcforalla.idg.se/2.4476/1.157903


Fotnot: Listan är hämtad från PC för Allas Programbank (pcforalla.se/program) den 11 mars-19 juni. Tänk på att många gratisprogram som standard installerar olika verktygsfält och andra tilläggsprogram. Om du inte vill ha dem kan du som regel välja detta under installationen.