Det sägs att skönhet kommer inifrån och att vi inte ska döma hunden efter håret.

Det här är säkert sant när det gäller människor och husdjur, men det stämmer definitivt inte när det gäller teknik.

De senaste åren har de flesta datortillverkare insett hur viktigt det är med design, och som vanligt är det Apple som har gått först i ledet.

En av förklaringarna till framgången är att företaget aldrig kompromissar med utseendet, och det berättas hur dåvarande vd:n Steve Jobs till och med engagerade sig i hur strömadaptern till Iphone ska se ut.

Designtänkandet har nu slagit igenom på bred front, och till och med traditionella företag som HP och Dell har börjat ta fram produkter som är snygga.

Men på ett område har designtrenden inte slagit igenom. Nätverksföretagen verkar vara immuna mot allt vad snygg form heter, och våra trådlösa routrar är fortfarande hopplöst fula.
I våras testade jag mobila bredbandsroutrar, och alla var stora plastiga monster som mötte hånfulla blickar så snart jag plockade upp dem.

Och våra vanliga trådlösa routrar är inte mycket bättre. När jag tog en tur till routeravdelningen på de stora elektronikvaruhusen höll jag på att få fulslag. Min egen D-Link-router skäms jag så mycket över att den får stå i ett skåp, trots att hastigheten blir bättre om den får stå framme.

Routertillverkarna har inte bara misslyckats med designen. Användargränssnittet för att ändra inställningar är också helt föråldrat.

För att ändra inställningarna måste du som regel börja med att skriva in en egendomlig sifferkod (till exempel 192.168.0.1) – och vilka siffror det är varierar med tillverkare. Det gränssnitt du möts av är både fult som stryk, engelskspråkigt och svårt att förstå sig på. För, handen på hjärtat, har du koll på vad Qos Engine, Port Forwarding och Transmission Rate betyder?

Lika opedagogiska är de blinkande lampor som sitter på framsidan av routern. Vad de egentligen vill säga mig som användare är definitivt inte lätt att förstå.

Jag tror problemet är att nätverksjättar som D-Link, Netgear och Huawei lever kvar i en värld där köparen var en nätverkstekniker som skulle ställa in prylarna i en serverhall. De har inte fattat att routern numera är en central del av det digitala hemmet, och att den borde vara så snygg att den kan få stå på soffbordet eller fönsterbänken.

Visst finns det undantag. Dlink släppte för några år sedan en router som var gömd i en fotoram. Och Belkin lanserade en router där blinklamporna hade ersatts av en skärm som i klartext förklarar status.

Men den här typen av kreativitet ser vi alldeles för lite av.

Just nu fokuserar routertillverkarna på en ny och snabbare trådlös standard som heter ieee 802.11ac. Gott så! Skönhet kommer trots allt ofta inifrån. Men snälla D-Link, Belkin och Netgear. Skulle vi inte samtidigt kunna få en ny standard för routrarnas utseende? Skulle ni inte en gång för alla kunna befria oss från routrar som är så fula att vi måste gömma dem i skåp och lådor?

Martin Appel

PS. Vilken är den fulaste router du har sett? Eller har du några goda exempel? Mejla mig på martin.appel@idg.se!

Fakta

Martin Appel är konsumentredaktör på PC för Alla och en av dem som skriver på pcforalla.se/debatt