Panasonics nya kompaktkamera för den fartfyllda semestern har inbyggd gps som även kan visa riktning och höjd och berätta vilka kända platser som du befinner dig i närheten av. Bilderna blir givetvis geotaggade. Som hos nästan alla vattentäta kameror är objektivet inbyggt och zoomningen sker helt internt i kameran.

FT4 startar upp snabbt, zoomning sker hyfsat snabbt, även om vi inte riktigt gillar upplägget med två separat knappar för in- och utzoomning. Autofokusen är snabb och säker så länge motiven står stilla, men blir osäker när saker rör på sig. FT4 är hyfsat snabb i serieläge med 3,5 bilder/sekund i full storlek. Många av knapparna är tyvärr små och odistinkta, det är svårt att känna om du trycker in dem eller inte. Menysystemet är snabbjobbat och tydligt.

Panasonic FT4
Färgglad. FT4 är inte bara en stryktålig kamera, den har också en mängd smarta äventyrsfunkltioner som gps och barometer. Kameran vi teatade hade denna orangea färg, bilket gör den lätt att hitta. Kameran finns också i blått, svart och en silvergrå variant.


Bäst i dagsljus

Objektivet är inget av Panasonics bättre. Skärpan är helt okej i mitten av bilderna, men avtar märkbart utåt kanterna. I synnerhet i vidvinkelläge blir det ganska suddigt i kanter och hörn. FT4 exponerar överlag bra och håller sig till en neutral färgbalans. Egenskaperna i svagt ljus är inget vidare. Redan vid iso 800 blir det färgade slöjor i mörka delar av bilderna och detaljteckningen påverkas märkbart av den kraftiga och rätt hårdhänta brusreduceringen. Känslighetsskalan går bara till iso 1600 och vi förstår varför, vi håller oss helst på iso 400 eller lägre.

Gps-enheten är den del av FT4 som fungerar absolut bäst. Den har elektronisk kompass, höjdmätare och barometer som även kan visa vattendjupet. Du kan alltså inte bara se var du varit utan hur högt du var, i vilken riktning bilderna är tagna och lufttrycket på platsen. Du kan även se hur lufttrycket förändrats de senaste 24 timmarna. Det senare är ingen dum finess för till exempel seglare eller fjällvandrare, förändringar i lufttrycket är en bra indikering om vad som händer med vädret.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning