Det har inte hänt så mycket med formen på så kallade mellanklass-bärbara under de senaste åren. Vi pratat om datorer med 14 till 16 tums bildskärm, inbyggd dvd, full uppsättning av anslutningar och ett fördelaktigt pris istället för maxad prestanda. Medan ultrabärbara blivit tunnare och tunnare och lättare och lättare, och de ritkigt dyra 15-tummarna följt samma bana, har denna datorklass varit mer eller mindre samma tunga klumpiga kluns sedan mitten av förra decenniet.

Men nu verkar det vara andra tider på gång. Även dessa börjar smittas av av ultrabook-trenden, och mycket av det som gör att en 15-tumare enligt ultrabook-spec kan vara så tunn går att använda även i andra datorer. Acer har tagit fasta på detta med nya Aspire V5, som kombinerar god mobilitet och slimmad design med bra jobbergonomi och lågt pris. Datorn släpps i fyra olika modeller, varav två har 14-tumsskärm och två 15,6 tum. Vi har tittat på en av de större.

Acer Aspire V5-571G
Tunn och bred. V5 har ett generöst tilltaget tangentbord med nummerknappar på sidan, och men stor musplatta. Trängre är det på sidorna, där stora portar har fått ge vika för mini-varianter som ansluts med adapter.


Trångt om saligheten

Datorn har ett anonymt matt gråsvart skal som trots att det är helt i plast känns stabilt och ger den ett riktigt elegant intryck. Designmässigt är det stramt och stilrent. Diskret avrundade former, lätt nedsänkt tangentbord av god kvalitet och en stor musplatta. På ena sidan hittar vi en dvd-brännare och på andra sidan fläktutblås och samtliga anslutningar. Det gör det lite trångt, och Acer har valt att sätta dit en gemensam specialport för nätverk och vga-port. För att komma åt dessa ansluter man en adapter.

Prestanda är inte direkt fantastisk, men väl anpassad för vardagsbruk. En lågvolts Intel Core i3 av Sandy Bridge-typ och en relativt seg hårddisk drar ner farten, men det kompenseras av 6 gigabyte minne och ett separat Nvidia-grafikkort som ger hyggliga spelprestanda och har Cuda-teknik som kan hjälpa till i många andra program. Datorn verkar vara sval under drift och kylningen är för det mesta riktigt behagligt tyst.

Acer Aspire V5-571G
Slimmat. Aspire V5 är bara 2,2 centimeter tjock. Det är bara någon millimeter mer än en 15 tums ultrabook.

Bättre ljud än bild
Bildskärmen är med sina 1366x768 bildpunkter och tn-panel inget att hänga upp i granen, utan mer eller mindre vad vi förväntar oss i en billig bärbar. Den har dock riktigt bra reflexskydd trots den blanka skärmytan. Det kan behövas, för den är samtidigt inte särskilt ljusstark. Acer får istället plus i kanten för bra inbyggda högtalare, med Dolby Virtual Surround och riktigt trevlig ljudbild så när som på blek bas.

Den kanske största nackdelen hittar vi i batteriet som har fyra celler och inte räcker särskilt länge. Vi får som mest ut strax under fem timmars driftstid, men för realistiskt jobbande skulle vi säga att den klarar mellan tre och max fyra timmar innan det är dags att ladda. Sex celler och ett hekto eller två i vikt hade varit en bättre kompromiss.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning