Notebook-sommaren har gått i bildskärmens tecken. Vi har redan testat Samsung 900X3C med sin egna pls-teknik i skärmen, och Asus Zenbook Prime med ips-skärm och full hd-upplösning. Men inget i skärmväg slår just nu senaste Macbook Pro som lanserades i slutet av juni.

Nu är det rätt så svårt att jämföra den datorn med de andra två, då det handlar om helt olika typer. Macbook Pro är en kraftfull 15 tums mobil arbetsstation för ungefär 27 tusenlappar, medan de andra två är renodlade ultrabooks i 13-tumsformatet, med lågvoltsprocessor, Intel-grafik och minimerad vikt.

Apple Macbook Pro
Bildskön. Ett av de främsta användningsområdena för den högupplösta skärmen är givetvis professionell bildbehandling.

Det är som alltid lite förvirrande närt Apple släpper nytt, eftersom de envisas med att inte ge nya produkter nya namn. Det här är en Macbook Pro, precis som en Macbook Pro för ett, tre eller fem år sedan som har extremt lite gemensamt med denna. Och dessutom finns det ett flertal varianter i denna nya generation, som man bara ser skillnad på genom att syna specarna. För det första finns datorn i 13- och 15-tumsutförande, och det är bara en del av 15-tummarna som har den nya skärmen som gör datorn unik.

Nästan pixelfritt
Skärmen är av ips-typ som i Ipad, och därmed har den inga problem med färgförändringar i snäva betraktningsvinklar. Det här ska ju vara en dator för bildproffs, och även för ips-skärmar i allnmänhet håller den mycket god klass färgmässigt.

Men det intressanta är upplösningen. Apple kallar det för en retina-skärm, samma begrepp de använder när de snackar om Iphone 4 eller senaste Ipaden. Det innebär att den har så hög punkttäthet att det inte ska gå att urskilja enskilda pixlar med blotta ögat. I Iphone är det helt klart så, den har 326 punkter per tum, och det mänskliga ögat kan inte uppfatta mer än ungefär 300 punkter. Ipad med sina 264 punkter per tum ligger också nära.

Här har vi 2880x1800 bildpunkter på en 15,4-tumsskärm. Det ger oss 220 punkter per tum, vilket är fullt synligt för de flesta. Men å andra sidan har man ju inte skärmen lika nära ögonen som med en telefon, så upplevelsen blir ändå "pixelfri", eller så nära att det inte gör någon större skillnad. Det gör att text på webbsidor och i dokument, knappar och grafik i MacOS gränssnitt och i de flesta nyare program (äldre program kan ha vissa problem med att anpassas till den högra upplösningen) ser ut mer som tryckt på papper än visat på en bildskärm. Det är oerhört behagligt att både läsa finstilt text, redigera högupplösta foton och få enorm överblick i komplicerade program med många fönster och kontroller.

Det finns också en hel del annat intressant att säga om nya Macbook Pro. För det första har chassit fått sig en lite ny form. Det handlar främst om att datorn blivit tunnare. Även om Macbook Pro inte är någon ultrabook så har Apple definitivt anammat formfaktorn, och slår dessutom andra tunnisar som Acer Aspire M3 på fingrarna genom att hyvla av ytterligare millimeter.

Dvd ut, hdmi in
En bidragande orsak till detta är att Apple nu bestämt sig för att du inte längre behöver en dvd-läsare. Så den är helt sonika borttagen och vill du ha den möjligheten får du köpa en extern. Lite bökigt för den som använder sådant på resande fot, men de flesta kanske bara behöver optisk enhet för installation av ett och annat äldre program.

Macbook Pro
Slimmat. För att vara en kraftfull jobbdator är nya Macbook Pro verkligen extremt tunn. 1,8 centimeter ihopfälld och med en vikt på bara drygt två kilo.

Apple har också ändrat uppsättningen av anslutningar. Firewire-porten är precis som dvd-läsaren pensionerad, och nu finns istället dubbla usb 3-portar, dubbla Thunderbolt och hdmi. Det känns som ett steg i rätt riktning, även om vi gärna hade sett en eller ett par till usb-anslutningar. Det är en sådan sak som tyvärr alltid tar slut.

Hårdvaran inuti är givetvis av senaste Intel-generationen, med lite olika alternativ beroende på hhur mycket pengar du vill lägga ner. Vi har testat en nästan toppspecad modell, med 2,6 gigaherts fyrkärnig Intel Core i7 (går att uppgradera till 2,7 GHz) och 8 GB minne (går att få upp till 16 GB). Tillsammans med grafikkortet Nvidia Geforce GT 650M och en hyfsat snabb ssd finns det inte mycket som den här datorn inte klarar av. Grafikkortet är inte det absolut tyngsta som går att stoppa in i en bärbar dator, men å andra sidan är det här en dator främst för jobb, inte för spel. Och de tyngsta kanonerna drar också på tok för mycket ström för att vara praktiska här.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning