Canon Powershot S90 och sedan S95 har bägge varit mycket omtyckta kompaktkameror. Läser du bara lite snabbt specifikationerna för S100 så verkar inte mycket ha förändrats. Men under ytan finns det flera påtagliga skillnader. De största är att sensorn nu är av cmos-typ istället för ccd och att kameran har fått en sex gånger snabbare processor.

Canon S100

Powershot S100 har 12 megapixel mot 10 i föregångaren, har ett steg högre iso-känslighet och kan ta 2,3 bilder per sekund mot knappt en per sekund. Dessutom har S100 fått inbyggd gps, full hd-video och ett bättre grepp som verkligen gör kameran lite skönare att hålla och hantera. Den största hanteringsfinessen hos föregångaren, den programmerbara ringen runt objektivet, är förstås kvar.

Bildkvaliteten är generellt utmärkt genom hela zoomomfånget. Skärpan är ovanligt bra ända ut i kanterna, även i vidvinkelläget. Det är inte heller speciellt mycket bildfältskrökning eller andra störningar. Zoomen är hyfsat snabb.

Fina bilder, fantastiska filmer
S100 exponerar bra och sköter även kniviga motljussituationer bra. Färgbalansen är ibland en liten aning svajig, men det är marginellt. Tonomfånget i bilderna är ovanligt bra vilket antagligen delvis beror på den ovanligt stora sensorn. Känsligheten fungerar bra upp till imponerande iso 1600. Med högre känslighet försvinner mycket detaljer och bilderna känns utslätade på grund av brusreduceringen.

Canon S100
Canon S100 klarar även riktigt besvärliga ljussituationer. Här har vi fångat en rullskidåkare i motljus. Här finns det gott om nyanser både i de mörka trädstammarna och i de allra ljusaste delarna av bilden. Sådant tonomfång är inte vanligt i kompaktkameror.

Videokvaliteten är riktigt, riktigt bra. Jämna ytor i bilden är verkligen jämna, och detaljer tecknas överraskande skarpt. Lite jelloeffekt när du panorerar, men mindre än hos många konkurrenter. Hanterar motljus och skarpa ljuskällor snyggt. Zoom och fokus hörs inte, men den inbyggda mikrofonen tar som vanligt upp vindbrus och ljud från fotografen. Med tanke på den fina videokvaliteten känns det riktigt synd att kameran inte har mikrofoningång.

S100 är långt ifrån den snabbaste kompaktkameran på marknaden, men att klara 2,3 bilder/sekund med råfiler är imponerande. De flesta kompakter med råformat blir riktigt sega när du använder det filformatet. Autofokusen har ovanligt gott om inställningar och är både snabb och säker.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Canon PowerShot S100

Bästa pris just nu: 4160 kr