Trots nästan ingen HP-representation alls på CES i vintras drog deras ultrabook Spectre 14 till sig en hel del uppmärksamhet och blev bland annat utsedd till bästa notebook på mässan av en amerikansk tidning. Och visst finns det mycket att gilla med detta lyxbygge, även om det hunnit komma många nya konkurrenter under våren som på allvar utmanar.

Låt oss börja med det yttre. Till skillnad från Asus Zenbook och flera andra ultrabook-modeller som drar till sig stämningshot av Apple så har Spectre en helt unik design som pc betraktad. Den ser faktiskt ut mer som en Iphone 4 än en Macbook Air, med två stora svarta glasskivor som bildar skärmlocket, och rejäla glasytor även i datordelen, varvat med aluminium och svart plast.

Formen är jämntjock istället för avsmalnande mot kanterna, vilket gör att HP fått plats med fullstor hdmi-port och nätverkskontakt. Formen tillsammans med glasskivorna gör att den är ovanligt tung och vi upplever den som något biffig jämfört med konkurrenterna.

HP Spectre 14
Bredbild. Bildskärmen iSpectre 14 är på14 tum, men i ett datorchassi som normalt bara skulle rymma 13 tum. Kanterna runt skärmen är tunna och döljs ytterligare av den svarta glasytan.

Större skärm än väntat
Å andra sidan kan man förlåta mycket av det med tanke på att bildskärman faktiskt är ett snäpp större än en vanlig ultrabook. Här har vi som namnet antyder en 14-tumsskärm, trots att datorn har 13-tumsmått. Detta tack vare en extra tunn skärmkant. Skärmen är dessutom rätt så bra. Vi har i och för sig blivit bortskärmda med en handfull bärbara med superskärmar denna sommar, till exempel Samsung Series 9, Asus Zenbook Prime och nya Macbook Pro, som alla har bättre typer av skärmpaneler.

Räknar man bort de tre är skärmen i Spectre 14 riktigt bra. Det är en tn-panel och har därför vissa problem med betraktningsvinklar, men problemen är minimala jämfört med de flesta andra skärmar med samma teknik. Färger och konstrast är mycket njutbara och passar speciellt bra för att titta på film, och med 1600x900 bildpunkter får vi bra överblick och alldeles lagom pixeltäthet för Windows-miljö. Glasytan kan ställa till med en del reflexproblem i fel ljus, även om ytan är väl reflexbehandlad. Den maximala ljusstyrkan är också för låg för att vara riktigt bra i starkt dagsljus.

HP Spectre 14
Glansigt. Även ovansidan av locket täcks av en blank glasskiva. Det är stiligt, men gör datorn tung och mycket lätt att sätta fingeravtryck på.

Prestandamässigt överraskar inte Spectre. Den har en Intel Core i5-processor i Ivy Bridge-generationen, 4 gigabyte minne och en riktigt snabb 128 gigabytes ssd. Den får ungefär samma testresultat och upplevs som lika pigg som Asus Zenbook Prime. Asus-datorn får ett litet övertag tack vare lite snabbare processor, men det är marginellt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning