Antalet webbplatser som används för nätfiskeattacker nådde en ny toppnotering tidigare i år, något som visar att tekniken är mycket lukrativ för nätbrottslingar.

I den senaste rapporten från säkerhetsgruppen, Anti-Phishing Working Group (APWG), framgår det att det fanns 56 859 aktiva nätfiskesajter på nätet under februari. Det är en ökning med nästan en procent jämfört med det tidigare rekordet som mättes i februari 2009.

Nätfiskeattacker består oftast av falska webbplatser som imiterar en genuin webbplats, och försöker på så sätt lura till sig besökarnas lösenord, kortnummer eller annan känslig information.

Mer än 38 procent av de upptäckta nätfiskesajterna var relaterade till finansiella tjänster som internetbanker. Den näst mest förekommande kategorin är webbplatser som utger sig för att hantera betalningar. Totalt utnyttjades 392 varumärken i attackerna, även det ett nytt rekord.

– All handel utförs på nätet i dag, och det erbjuder möjligheter för nya och provocerande bedrägerier. Det är i dag svårare att lura människor med nätfiskeattacker, men det finns fortfarande väldigt kreativa bluffar som kan lura användare, säger Peter Cassidy på APWG.

Enligt APWG använde cirka hälften av alla nätfisksajter namnet på ett etablerat varumärke i sina internetadresser för att lura besökarna. Peter Cassidy tillägger dock att webbplatser som ägnar sig åt nätfiske stoppas snabbare än tidigare tack vare nya säkerhetstekniker.

IDG News